basket search profile

Enkel gödsling

Några veckor efter utplantering är det dags att börja tillföra jorden extra gödsel. Grönsaker behöver mycket näring för att orka och hinna utvecklas från frö till planta till frukt under en säsong. 

Det finns några enkla, miljövänliga och billiga sätt att tillföra extra näring till dina grönsaker. Det miljövänliga ligger i att vi använder sådant som vi naturligt har omkring oss. På så sätt tillför vi inte naturen extra näring (vilket kan bidra till övergödning). Här tar vi upp tre olika sätt.

Guldvatten

Guldvatten har i princip alla hemma! Bästa gödningen är gratis! Håkan Jönsson, professor i miljöteknik vid SLU säger så här om urin som gödning: ”Gödsling med urin ger ofta två till tre gånger högre skörd jämfört med ogödslat, men kan ibland ge upp till sju gånger högre. Kompost och urin kompletterar varandra på ett utmärkt sätt”.

Blanda en del urin med 9 delar vatten och vattna ut. Urin är kväverikt men innehåller också kalium och fosfor och är därför ett välbalanserat gödselmedel. Vattna mellan raderna och inte på plantorna och undvik att gödsla med urin ett par veckor före skörd (gäller främst sådant där vi skördar det som växer nära jorden). Att använda urin är dessutom lite extra miljövänligt eftersom vi inte spolar ner urinet med vatten. Det kan också ha viss avskräckande effekt på rådjur.

Om du vill göra ditt guldvatten på ett lite extra snitsigt sätt så finns en fantastisk svensk designinnovation - guldkannan Towa som är både potta och vattenkanna. Vi säjer den här i butiken!

Länk till Guldkannan Towa 

 

Nässelvatten

Nässelvatten innehåller många olika näringsämnen och dessa varierar över årstiderna. På våren är det mest kväve, fosfor och kalium, på sommaren järn och på´hösten andra spårämnen. Sommartid lämpar de sig som järntillskott. Under hösten innehåller nässlor mest andra spårämnen.

Gå ut på promenad och plocka nässlor! De växer vilt överallt. Själv har jag tur och har brännässlor i hönsgården där de får stå i fred och växa under hela sommaren. Kanske har du en område på tomten där de finns eller kan finnas om du låter dem växa?

Utrusta dig med ett par rejäla skyddshandskar och en hink med lock. På bilden nedan ser du hur de ser ut när de blommar och när de blommat. Om du fortfarande är osäker på om det är rätt planta du står inför så kan du ta lite lätt på plantan. Om det bränns så är det rätt planta :-) Men det gör ont ett tag. 

Lägg nässlorna i en hink, fyll på med vatten och lägg på locket. Låt stå en vecka. Därefter plockar du upp växtdelarna och slänger exempelvis på komposten. När du sedan vattnar med nässelvattnet så blandar du ut med vatten så att blandningen ser ut ungefär som te.

 

Det doftar inte gott men plantorna älskar nässelvatten. Och som med allt gott så kan det bli för mycket. Kväve (som det finns rikligt av i nässelvatten) är bra för bladtillväxten. Om exempelvis dina tomater börjar bli vädligt gröna och frodiga så är det dags att hålla igen. För mycket bladverk byggs på bekostnad av fruktsättning.

 

Gräsklipp

Även gräs är ett allsidigt gödselmedel som innehåller kväve, kalium och fosfor. Lägg gräsklippet runt växten (ej alldeles intill stammen eftersom luften inte kommer åt att cirkulera då) och vattna på. Detta tar lite längre tid (upp till en vecka) innan det märks på växten men å andra sidan minskar avdunstning och växter med ytliga rötter (såsom) tomat älskar täckning eftersom det skyddar rötterna.

Tillbaka