Med anledning av rådande höga belastning i e-butik och transporter kan vissa förseningar inträffa. Klostra.se tar alltid fullt ansvar för eventuella transportskador.

Kål - grönsakernas grönsak

Drömmen om en egen köksodling

 

Drömmen fanns med redan från början när nya huset började ta form i våra huvuden. Tanken att bara kunna öppna köksdörren och gå ut och plocka de kryddor, och gärna grönsaker, man behövde. Två år efter inflytt hoppas jag kunna realisera den. Den soliga södersluttningen som vetter mot havet bör ge goda förutsättningar.  Frågan är om jag kan tillförskanska mig de kunskaper som krävs och om jag har tiden. Hittills har jag bara odlat kryddor, tomater och bär (om man bortser från potatisen, sockerärtorna och morötterna i barndomen).

 

Ett par veckor efter de första spadtagen står nu pallkragarna redo (en stor eloge till maken son designat och gjort grovjobbet <3) för ergonomisk odling av kryddor, tomater, broccoli, paprika, chili, rödbeta, palsternacka, vitkål, lök, blomkål, fänkål, morötter och ruccola. Nu skall jag hämta plantorna!

 

 

 

 

Läs mer

Husmor Lisa om kål - vår underbara, vackra, svenska basgrönsak

Jag odlar olika kålsorter varje år och på min blogg återfinns många kålrecept. Har man läst om matens kemi, som jag har, så blir man kålfreak - kål är både anticeptiskt (särskilt vitkål), vitamin & mineralrikt och dessutom världens bästa cancerskydd (särskilt broccoli). Dessutom är det faktiskt rätt kostnadseffektivt att äta kål. Men det som jag tror hela kocksverige arbetar med just nu är att det är så vackert på tallriken. De skapar fantastiska rätter. Det gäller bara att tänka bort den klassiska pizzasalladen eller kålstuvningen.

Läs mer

Linda Bakkman - det är skillnad på en tomat och en tomat.

 

Det är skillnad på en tomat och en tomat!


Få saker ger mig sådan tillfredställelse som att skörda mina egna grönsaker, bär och frukter för att bereda mat och bakverk som lagas med kärlek från grunden och avnjuts med goda vänner. Jag gör mig ingen illusion om att bli i närheten av självförsörjd på grönsaker, eller ens att enbart handla närodlat och ekologiskt, men det gör också njutningen desto större när jag plockar en solmogen tomat från plantan på terrassen eller ser barnen fylla varsitt smultronstrå efter middagen.

 


Läs mer

Linda Bakkman är näringsfysiolog och småbarnsmamma

Linda Bakkman är näringsfysiolog, doktor i medicinsk vetenskap och kostrådgivare åt flera av Sveiges mest framgångsrika elitidtrottare. Och så är hon småbarnsmamma. Linda bloggar på Klostra.se om värdet av bra mat, vilken enligt henne är både näringsrik, god och miljömässigt hållbar. Hennes nya ambition är att förverkliga drömmen om att anlägga en egen köksträdgård i en solig södersluttning bara några meter från köksdörren. Följ hennes resa.


Läs mer

Första spadtaget till Klostra by Cesar 2013

Ja, det var vad jag strax efter påsk skulle blogga om här. Sådan var planen i julas. Aj, aj, om jag hade anat att det fortfarande skulle vara en meter tjäle en bit in i april! Här sätts ingen spade i marken på ytterligare några veckor… Det blev till att tänka om när det gäller det här inlägget!

Läs mer

Vårens nya plantläckerheter är här!

Väck lustan att odla nya söta, oemotståndliga jordgubbssorter eller hetta upp grytan med många chilisorter i olika färgskaler. Odlingen för 2013 kan börja.

Läs mer

Dags att börja förså köksträdgården 2013

Nu är det hög tid att beställa köksträdgårdens fröer. Klostra har tagit fram ett bassortiment med flera hundra olika frösorter, både de självskrivna som de överraskande i både färg och form, för både den nyinvigde som för den erfarne odlaren.

Läs mer

Gästbloggare Charlotta Cesar skriver om Köksträdgården Klostra by Cesar

Att bereda sin mark

Efter att först ha fått den stora glädjen att rita skisserna till Klostras nya köksträdgårdar, Klostra by Cesar, ska det nu bli kul att ibland gästblogga om odling här. Mina blogginlägg kommer att utgå från skisserna och vi kommer även att anlägga en Klostra by Cesar i Cesars Trädgård under våren. Tanken är att mitt gästbloggande ska kunna vara till hjälp för att lyckas med skörden under 2013. Redan nu startar jag därför med ett inlägg om förberedelse av jorden och hoppas ni vilja följa med ända fram till skörden av det allra sista nästa höst!

Läs mer

Ge en brännvinstäppa till Fars Dag

Ge pappa en brännvinstäppa till Fars dag! 

 

Lagom till Fars dag lanserar Klostra Handelsträdgård den färdigkomponerade kryddträdgården ”Brännvinstäppa”.

 

Den innehåller 15 st utvalda, huvudsakligen kravmärkta, plantor av smak- och doftrika snapskryddor såsom malört, johannesört, anis, kummin, dill, fänkål, chili med flera. Brännvinstäppan kan odlas på såväl balkong som friland.

 

Presenten levereras i god tid till Fars dag i form av ett presentkort tillsammans med den nyutgivna boken Snaps. Allt snyggt inslaget.  Plantorna levereras våren 2013.


”När pappa väcks på söndagsmorgonen den 11 november med frukost på sängen så är det mörkt ute och långt till våren. Då kan det vara skönt att få drömma sig bort till en lat sommardag med en egen brännvinstäppa och hemkryddat brännvin” säger Katja Lepola, VD och grundare av Klostra Handelsträdgård.

 

Fars dagerbjudandet säljs i form av ett presentkort tillsammans med den alldeles nyutgivna boken: Snaps – brännvinskryddningar och matrecept, skriven av Lo Söllgård och Cecilia Vikblad. Presentkortet och boken Snaps levereras i god tid till Fars dag. Plantorna drivs upp under våren och levereras vecka 19 (2013) till ett uthämtningsställe nära mottagaren. Enkla instruktioner som beskriver plantering och skötsel av plantorna medföljer. Påminnelse om beställning skickas ut före leverans.

Beställning av ”Brännvinstäppan” kan göras i Klostras butik, www.klostra.se, fr.o.m vecka 40. Pris: 539 SEK inklusive frakt och boken Snaps.

För fler & högupplösta bilder, vänligen besök: www.klostra.se/press/bildbanken/

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Katja Lepola, VD och grundare, Klostra Handelsträdgård

Tel: 0703-79 46 77 eller E-post: katja@klostra.se,

 

 

Om Klostra Handelsträdgård

Klostra hjälper kunderna att oavsett tid, kunskap och utrymme, lyckas med sin köksträdgård. Genom att förenkla, inspirera och tillhandahålla goda, nyttiga, vackra och funktionella produkter och lösningar för fönstret, balkongen, terrassen och frilandet ska alla kunna njuta frukterna av en köksträdgård. Vår vision är att varje familj och person, varje förskola, äldreboende och bostadsrättsförening ska ha möjlighet att njuta av färska grönsaker, bär, kryddor och ätliga blommor. På så sätt bidrar vi till livsmedel av högre kvalitet och till en mer hållbar och njutbar livsstil.

Den färdiga trädgården Klostra by Cesar - årets julklapp?

Klostra Handelsträdgård har, tillsammans med en av Sveriges ledande inom köksträdgård, Charlotta Cesar, tagit fram den färdigkomponerade köksträdgården Klostra by Cesar 2013.


Inspirerad av den viktorianska köksträdgården och den franska potager-stilen, har Klostra by Cesar en bourbonros omgiven av örtkryddor som centralpunkt. Fyra omgivande sk kvarter, för att möjliggöra en fyrårig växtföljd, fylls av kombinationer av blommor och mat. En bänk har ritats in för att markera att arbete, vila och njutning går hand i hand i trädgården.  

 

Läs mer

Arbetar...

Varukorgen har uppdaterats.

Gå till kassan

Varukorgen har uppdaterats.

Gå till kassan