Favoritsorter i Klostra by Cesar 2013

 

I väntan på att tjälen går ur marken väljer jag därför istället att gästblogga om några av mina absoluta favoriter som finns med i skisserna till Klostra by Cesar 2013.

 

 

Blomsterböna Czar

 

Denna underbart prunkande och rikgivande böna fyller två lika viktiga funktioner i vår köksträdgård, år efter år. Dels växer den så det knakar och bildar en fantastisk portal vid entrén. Dels ger den enorma mängder stora och goda, vita bönor. Dessa bönor går under flera olika namn, bland annat limabönor och smörbönor. De är lätta att torka och använda i köket hela vintern, till soppor, grytor och som ett gott tillbehör kokta, marinerade i olivolja tillsammans med t ex örter och vitlök.

 

 

Bladbroccoli Spigariello 

 

Den här italienska grönsaken var en nyhet hos oss förra året. Och vilken nyhet! Det är som en liten och sirlig broccoliplanta med massor av små broccolibuketter. Den växer rekordsnabbt och ju mer man plockar desto fler buketter kommer det! Dessutom smakar den precis som vanlig broccoli – eller nästan ännu godare! Den kommer att ha en given plats i vår köksträdgård i fortsättningen. Underbar rå i salladen eller lättkokt med smält smör – mums!

 

 

Luktärt Matucana  

Doften hos denna vackra storfavorit är överväldigande. Nyare sorter kan inte mäta sig med denna sort när det gäller doft. Dessutom är det roligt med gamla växter, med anor. Så här skriver Fröer.nu om den:

En av de första luktärter som introducerades i Storbritannien, i slutet av 1600-talet, av en siciliansk munk, Franciscus Cupani. Denna sort har den bedårande originaldoften som förtrollar de flesta. En underbar snittblomma och trädgårdsväxt med mängder av tvåfärgade, purpurröda och djupblå blommor. 

 

 

Sallat Little Gem

 

Detta är det perfekta mellantinget mellan isbergssallat och grönsallat. Fantastiskt krispig, söt och god. Det är omöjligt att föreställa sig hur mycket sallat det blir av ett enda litet huvud! I köksträdgården står de vackert gröna och kompakta, men inuti är sallatsbladen nästan helt vita och underbart spröda. Detta är också en gammal kulturarvssort från 1880 och här i vår köksträdgård har den funnits med i mer än 10 år – varje år!

 

 

Sallat Malawi 

 

En annorlunda plocksallat med ekbladsform. Färgen är riktig mörkt vinröd och den här sorten är mycket blomningströg och kan därför skördas under lång tid. Liksom många av våra favoriter fyller denna mer än en funktion. Den är inte bara vacker och god i maten utan också fantastiskt vacker i kökslandet, eftersom den växer upp på höjden och bildar som vackra, vinröda torn. Mycket effektfull och dekorativ!

 

 

Så fort tjälen är ur jorden återkommer jag med våra förberedelser ute i den blivande Klostra by Cesar!

 

Charlotta Cesar

Cesars Trädgård