Gästblogginlägg hos Klostra – november 2012

 

Att bereda sin mark

Efter att först ha fått den stora glädjen att rita skisserna till Klostras nya köksträdgårdar, Klostra by Cesar, ska det nu bli kul att ibland gästblogga om odling här. Mina blogginlägg kommer att utgå från skisserna och vi kommer även att anlägga en Klostra by Cesar i Cesars Trädgård under våren. Tanken är att mitt gästbloggande ska kunna vara till hjälp för att lyckas med skörden under 2013. Redan nu startar jag därför med ett inlägg om förberedelse av jorden och hoppas ni vilja följa med ända fram till skörden av det allra sista nästa höst!

 

All odling börjar med jorden. Jag minns så väl hur jag en dag i början på 90-talet kom hem med ett pinfärskt exemplar av Lars Krantz bok om Rosendals trädgård. Med en kopp te och väl tillrätta i fåtöljen slog jag högtidligt upp första sidan. Och vad fick jag se? Jo, en daggmask och en massa jord! Som den förnuftiga karl han är, ville Lars Krantz förstås placera det viktigaste kapitlet allra först i sin bok. Totalt oförstående och halvirriterad över den tråkiga inledningen bläddrade jag raskt vidare till betydligt intressantare kapitel med färggranna bilder på vackra och till storleken enorma kålhuvuden, solrosor och mycket annat. Dignande skördar, DET var vad jag ville läsa om!

 

Nu, många år senare och många påvra skördar senare, ler jag åt min reaktion. Ack, om jag hade läst det där första kapitlet odentligt redan då… Men tyvärr tillhör jag den sortens människor som måste göra egna misstag för att lära. Det brukar bli bra det med – det tar bara längre tid och är ett omständligare sätt att lära på!

 

Nåväl, idag är jag en upplyst och klok liten odlare, som vet att det ska till rejält med frisk och näringsrik jord för att det ska bli några dignande skördar. I detta inlägg ska jag därför visa hur jag förbereder min jord inför en ny växtsäsong.

 

Djupgrävning

 

 

På hösten gräver jag djupa diken i alla odlingslådor och fyller dikena med färsk häst- eller kogödsel. Jag tillför så mycket ny gödsel att jordnivån höjs 20-30 cm i mina odlingslådor. På det här sättet hinner maskarna och mikroorganismerna bearbeta gödseln, så att den inte är alltför skarp till våren. Hinner man inte med detta moment på hösten, går det bra att gräva ner välkomposterad gödsel på våren, som vänds ner lite ytligare. I min trädgård är det alltid några ställen som inte hinns med på hösten…

 

Kompostering med bokashi

Hos oss komposteras allt köksavfall med hjälp av bokashi-metoden. Det är en metod där något som kallas EM (effektiva mikroorganismer) hjälper till att bryta ner avfallet. Därför gräver jag hål lite överallt i köksträdgården, för att kunna hälla det som kommer från köket rätt ner i jorden under hela vintern (såvida det inte blir för mycket snö, förstås). Med denna metod kan allt komposteras, utan att det drar till sig möss och råttor. Dessutom blir jorden berikad på massor av goda bakterier och mikroorganismer, som hjälper till att hålla alla grödor i topptrim nästa år! 

 

Att enklast bereda ny mark

Att gräva upp gräsmatta för att anlägga kökslandet är drygt och arbetskrävande. Massor av grässvål måste bäras bort i onödan. När vi bryter ny mark hos oss, använder vi en helt annan metod. Vi lägger på våren ut en stor presenning, så stor som det nya landet eller rabatten ska vara, och lägger täckbark över. Så får det sedan stå under en säsong och våren därpå lyfter vi bara bort presenningen och täckbarken och marken under är fin jord utan tillstymmelse till vare sig grässvål eller ogräs. Naturligtvis måsta man med denna metod vänta med gödsling till våren. Har man ogräset kirskål, måste man vänta ytterligare ett år och helst två, innan detta besvärliga ogräs är helt borta. 

 

 

Vår Klostra by Cesar-köksträdgård ska till våren anläggas på den här platsen, som vi täckte med presenning och bark våren 2012. Under sommaren 2012 har vi som syns på bilderna ändå odlat här. Hur då? Jo, ställde sex hemmasnickrade träramar (90x90 cm) på presenningen innand vi la ut barken. I varje träram la vi två odlingssäckar med riktigt fin ekologisk odlingsjord vars undersidor först hade perforerats. Säckarnas ovansidor skars upp med kniv och sedan odlade vi direkt i säckarna.

 

Nu är jag väl medveten om att det är sen höst och i senaste laget för att använda denna metod till Klostra by Cesar 2013. Men om det är gräsmatta som ska grävas upp till våren, rekommenderar jag i alla fall starkta att lägga ut presenning och bark redan nu. Om inget annat kommer grässvålen var betydligt mjukare och enklare att få upp och inget nytt gräs kommer att ha hunnit växa upp.

 

Lycka till med förberedelserna önskar

 

Charlotta Cesar

http://www.cesarstradgard.blogspot.se/

 

Cesars Trädgård p>