Kål; grönsakernas grönsak

Broccoli, brysselkål, vitkål, blomkål… Ett lågt energiinnehåll i relation till sitt väldigt höga näringsinnehåll gör kål till grönsakernas grönsak. Att de dessutom håller sig längre än de flesta andra grönsaker och har en mindre miljöpåverkan än tomat, sallad och gurka gör dem till ett ännu bättre val! Riktigt gott är det också!

Rekommendationen är att vi (vuxna befolkningen) skall få i oss ett halvt kilo frukt och grönt per person och dag – ungefär hälften frukt och hälften grönsaker.  Här gäller det att skilja på grönsak och grön sak! Vanlig isbergssallad innehåller, i likhet med gurka och rädisa, mest vatten och är snarare att betrakta som dekoration. Kål däremot har ett väldigt högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber och har i 1000-tals år använts för sina sjukdomsskyddande egenskaper.

Konsumtionsstatistik från jordbruksverket visar att kålen svarar för ca 6 av de ca 45 kilo färska grönsaker vi får i oss per person och år. Kålväxterna innehåller rikligt med C-vitamin, beta-karoten (förstadium till A-vitamin), K-vitamin, folsyra, kalcium, kalium och järn. Dessutom är de rika på en rad antioxidanter som associeras med lägre risk för cancer och inflammation. Kål kan även, på grund av sitt pektininnehåll, verka blodsockersänkande och även sänka det onda LDL-kolesterolet vilket även bidrar till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Vill du maximera hälsoeffekterna så alternera mellan olika kålsorter. Tänk också på att kål, liksom de flesta grönsaker, skall tillagas utan att en massa kokvatten (där de vattenlösliga vitaminerna återfinns) går till spillo. Mitt tips är därför att ångkoka eller woka. Alternativt att utnyttja kålen i soppa eller grytor, då kokvattnet tillvaratas.