Se över ditt förråd av krukor och jord inför plantornas hemkomst. De flesta plantor behöver avhärdas och därför bör du inte plantera ut dessa direkt. En bra kruka för första omplanteringen är ca 11-12 cm stor. Vi har en bra kruka som är fyrkanting och därmed utrymmeseffektiv vilket kan vara bra om de ska stå på fönsterbrädan en tid.

Se också till att ha en bra jord hemma. En bra jord innehåller torv, sand och lera och är naturgödslad. Våra plantor är huvudsakligen kravodlade och då kan det vara trevligt att fortsätta med ekologisk odling så långt som möjiigt. Ett bra första steg är att välja naturgödslad jord.

Om du inte ska plantera ut direkt (för de flesta plantor rekommenderas sk avhärdning) så behöver du snarast plantera om dina plantor i större kruka (11-12 cm). Se över krukförrådet därhemma och komplettera om det behövs (se exempelvis vår 11 cm kruka) som är fyrkanting och därför väldigt utrymmeseffektiv.

Om du vill återanvända saker du (troligtvis) har hemma så spara mjölkförpackningar. Klipp av mjölkförpackningen på mitten och ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen.

Till skydd under krukorna kan du välja en bricka. Ett annat förslag, från en av Klostras kunder, är att klippa av plastblistret som plantorna kom i (klipp mellan "krukorna" och där den gröna delen av plantan befann sig) och ställa krukorna på den - se bild.  Ett fint sätt att återanvända återvunnen plast innan du skickar den vidare till återvinningen :-)

Se också till att ha en riktigt bra jord hemma (naturgödslad samt med torv, lera och sand i), gärna ekologisk för fortsatt ekologisk odling. Du kan läsa mer om Jord på klostra.se under Råd och inspiration och så kan du titta på vår odlingsjord från Hasselfors. Du får 700 l fin jord hemkörd. 700 l räcker till ungefär fyra pallkragar.

Även fiberduk är bra att ha till hands för att skydda plantor mot sol, vind och kyla!

När du sedan ska plantera ut plantorna beror på sort. Olika växter kräver olika temperatur men grovt sett ser det ut så här:

När sommarvärmen kommer så avhärdar du kålväxterna. Med bra avhärdning klarar dessa lite frost. Eftersom de inte trivs långa perioder i kruka så är det bra att få ut dem så snart som möjligt.

När nattemperaturen nått +8 grader så avhärdar du följande plantor: tomater, physalis, paprika, chili, bladväxter, rotfrukter, lökväxter, och bär under en vecka dvs. du ställer ut plantorna i skuggan, i ett lugnt läge, två timmar första dagen, fyra timmar andra dagen, sen hela dagen osv. under en vecka.

När nattemperaturen nått + 12 grader så avhärdar du följande plantor: bönor, brytärter, gurka, squash, melon, aubergine, alla kryddor utom basilika och verbenafamiljen och de ätliga blommorna.

När nattemperaturen nått +15 grader så avhärdar du följande plantor: basilika, citron och sötverbena.

Därefter planterar du ut plantorna där de ska växa under hela sommaren. Skydda gärna med fiberduk de första veckorna. April, maj och juni kan, som bekant, överraska med tillfälliga köldknäppar så var beredd med fiberduken då också. Du bör även bekanta dig med de individuella odlingsråden på www.klostra.se.