Om eller när nätterna börjar kännas stadigt varma där du bor och du bedömer att risken för frost är över så är det dags att avhärda och plantera ut det mesta om än inte allt. Trots att det är varmt i stora delar av landet så bör vi fortfarande vara beredda på kalla nätter. Var beredda att täcka med ett eller två lager av fiberduk eller att lyfta in krukorna med det känsligaste.

Bind upp högväxande plantor för att ge dem stöd innan de behöver det! Sätt ner en pinne i jorden och bind med ett mjukt snöre av något slag. Bind löst så att du inte skadar plantan och att den får utrymme att växa på bredden. Växter som gurka och brytsockerärt skickar själv ut små ”lianer” som hjälper dem att hitta stöd. Ge även dessa pinnar, eller ännu hellre flera pinnar eller ett armeringsjärn till stöd.

Välj ut krukor, jord och växtplats.  Om du ska plantera som vi har föreslagit så ska du ha en kruka som är runt 35 cm i diameter (och ungefär lika djup).

 

Tomat och paprika ska ut när nattemperaturen är stadigt på 8 grader eller över. Minigurka Delta Star vill ha 12 grader nattemperatur. Brytsockerärten vill ha 15 grader i jorden innan den ska ut. Jag som bor i Stockholm har låtit mina brytsockerärter stå ute dygnet runt i en vecka men har tagit in dem i dag när temperaturen sjönk till 12 grader. Jag planterar ut för gott nästa vecka om vädret tillåter.

Morotsfrö gror från 5 grader så dessa kan du så i stora delar av landet. När de små orangea läckerheterna (eller rättare sagt deras gröna delar) börjar komma upp så är det bra att gallra. Kolla plantavstånd på instruktionen i fröpåsen. Om du ska skörda tidigt, vilket brukar bli fallet om du har barn i närheten av morotsodlingar :-), så kan du odla lite tätare.

Kryddor, sallat och de ätliga blommorna är inte riktigt lika temperaturkänsliga  så dessa kan vi så smått börja sätta ut i södra delarna av landet (men som alltid, var beredd att täcka om nattfrosten slår till). Detta gäller inte basilika Italian Large Leaf och citronverbena som vill ha  närmare 15 grader nattemperatur.

Du behöver inte ”tjyva” (dvs nypa bort skottet i vecket mellan huvudstammen och sidoskottet) på någon av tomaterna.

Ett bra växtställe är soligt och skyddat. Framåt sommaren kan det bli lite för varmt – tomater vill inte ha över 30 grader för att må riktigt bra.