Om nätterna börjar kännas stadigt varma där du bor och du bedömer att risken för frost är över så är det dags att avhärda och plantera ut det mesta om än inte allt. Men de senaste dagarnas temperaturväxling visar att vi måste fortsätta att vara beredda på kalla nätter. Var redo att täcka med ett eller två lager av fiberduk eller lyfta in krukorna med det känsligaste.

Potatis och morots-, rädise- och rödbetsfrö går att börja sätta ut på de flesta platser om än inte riktigt överallt i landet. Potatis vill ha 8 grader i jorden för att börja växa. Morotsfrö gror vid 5 grader, rädisa vid 10 och Rödbeta först vid 15 grader (lägsta groningstemperaturer).

Du behöver inte förgro potatis men det gör att du får potatis snabbare. Om du redan har sått och potatisen har börjat komma upp så ska du kupa upp jord runt plantan när den blivit ca 15 cm hög. Kupningen gör att det förblir mörkt runt knölarna vilket är viktigt. Annars finns risk för att potatisen blir grön och oätlig. Om du odlar så tätt att det är svårt att kupa utan risk för att det kan komma in ljus från sidorna då är ett bra tips att helt enkelt fylla på mer jord. Jag har satt 12 potatisar (nja kanske blev det t.o.m 14 :-) i en pallkrage och där får jag lov att fylla på jord i stället för att kupa.

 

 

När morot, rädisa och rödbeta börjar komma upp så bör du gallra till lagom avstånd så att frukterna får plats att växa (kolla instruktionen i fröpåsen). Om du ska äta dessa som primörer/skörda tidigt behöver du inte hålla exakt på avstånden utan kan odla lite tätare.

Broccoli tål lägre temperaturer om du gör en bra avhärdning. Om nätterna är frostfria hos dig så sätt igång med avhärdningen om du inte redan gjort det. Efter utplanteringen bör du ha fiberduk på alla kålväxter för att skydda mot kålfjäril och samtidigt mot en eventuell köldknäpp.

Även palsternacka, squash, sallat, mangold, dill och ringblomma kan vi avhärda och plantera ut om nätterna är stadigt varma (frostfria). Men var beredd med fiberduken i fall nattfrosten skulle slå till.

Tomaterna kan planteras ut när nätterna är över 8 grader. Du behöver inte ”tjyva” (dvs nypa bort skottet i vecket mellan huvudstammen och sidoskottet) på någon av tomaterna som ingår  Frilandet.

På vissa håll bör vi vänta med brytsockerärt och vaxböna  - de vill ha en jordtemperatur på 15 resp 12 grader. I dagarna sjönk temperaturen från ca 25 grader till 12 grader där jag bor och jag har lyft in brytsockerärten igen.

Håll en jämn fukt i alla dina odlingar så får du mer och godare skörd! Genom att se till att luckra jorden (en sk kultivator funkar bäst) så behåller jorden fuktighet bättre (och senare även gödsling). Du kan även täcka jorden med ex gräsklipp så behåller du fukten och tillför samtidigt näring.