Om eller när nätterna börjar kännas stadigt varma och du bedömer att risken för frost är över så är det dags att avhärda och plantera ut det mesta om än inte allt - Basilika Italian Large Leaf och Citronverbena är värmeälskare och ska inte lämnas ute om det är under 15 grader. Men veckans dramatiska temperaturväxling visar att vi ska fortsätta att vara beredda på kalla nätter. Var redo att täcka med ett eller två lager av fiberduk och/eller lyfta in krukorna med det känsligaste.

Bind upp plantorna för att ge dem stöd innan de behöver det! Sätt ner en pinne i jorden och bind med ett mjukt snöre av något slag. Bind löst så att du inte skadar plantan och att den får utrymme att växa på bredden.

Välj ut krukor, jord och växtplats.  Om du ska plantera som vi har föreslagit så ska du ha en kruka som är runt 35 cm i diameter (och ungefär lika djup).

Tomat och paprika ska ut när nattemperaturen är stadigt på 8 grader eller över. Minigurka Delta Star vill ha 12 grader nattemperatur. Brytsockerärten vill ha 15 grader i jorden innan den ska ut. Jag som bor i Stockholm har låtit mina brytsockerärter stå ute dygnet runt nu men nu lyft in dem.

Kryddor, sallat och de ätliga blommorna är inte riktigt lika temperaturkänsliga  så dessa kan vi nog sätta ut nu i alla fall från Mälardalsregionen och söderut. Detta gäller inte basilika Italian Large Leaf och citronverbena som vill ha närmare 15 grader nattemperatur.

Du behöver inte ”tjyva” (dvs nypa bort skottet i vecket mellan huvudstammen och sidoskottet) på någon av tomaterna som ingår i  Stora och Lilla sommarsallad. På bilden ser du hur tjyvskottet ser ut och som du alltså INTE behöver bry dig om att ta bort.

 

Ett bra växtställe är soligt och skyddat. Framåt sommaren kan dessa platser bli lite för varma – tomater vill inte ha över 30 grader för att må riktigt bra. .