I början av mars öppnade vi portarna till e-handelsträdgården klostra.se. Vi vill hjälpa alla, oavsett kunskap, tid eller utrymme, att lyckas med köksträdgården. Detta gör vi främst genom att sälja plantor. På så sätt kan ni slippa den osäkra och tidskrävande, om än i bland vädligt roliga, uppdrivningen  från frö. Våra plantor odlas i Sverige och är en lite större och robustare sk pluggplanta (småplanta). De flesta är dessutom från kravgodkända odlingar och det är viktigt. På så sätt kan ni själva välja om ni vill fortsätta att odla ekologiskt. För den som vill ta ytterligare en genväg så har vi också färdigkomponerade köksträdgårdar för både krukor och friland.

Jag började själv odla mat för något år sedan. Det har jag inte ångrat. Odling är en kul hobby där jag ständigt upptäcker nya dimensioner. Sedan jag började odla tycker jag att det är roligare att laga mat, inte minst i skördetider. Och odlingen är något jag kan dela med barnen. Det kanske roligast med att odla är att upptäcka att barn faktiskt älskar grönsaker när de smakar så gott som de som man odlar själv. De söta och solmogna tomaterna plockar de från plantan och stoppar i munnen som det godis det faktiskt är. Jag älskar också mötet mellan det urbana och det “agrara”. Vi bor på en ö några kilometer från Stockholm city. Att arbeta inne i staden på dagarna för att sedan, på kvällen, återvända till "landet" och dra på sig sina blåkläder för att gå ut och gräva i jorden eller städa hönshuset, ja, det är livet på en pinne. Och så finns det något härligt och konstigt nog nästan lite rebelliskt i att återta kunskapen om att odla mat. Som att återupprätta en länk till naturen fast på ett nytt sätt.


Min och vår förhoppning är att Klostra ska kunna hjälpa fler att odla och då inte minst att odla inne i städerna. Här finns mycket outnyttjat utrymme på stadens tak, väggar, innergårdar, fönster, balkonger, parker och andra utrymmen. Mer om detta senare.

Välkommen in till Klostra!