basket search profile

Syren Andeken an Ludwig Späth, EPS-planta , rotäkta- NYHET 2023 Buskplantor (Ø 8 cm)

Syren Andeken Ludwig Späth är en härligt doftande syren med mörkt purpurröda enkla doftande blommor och rikligt grönt bladverk. Blommar i maj-juni. 

129,00 kr
Slut för säsongen
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Syren Andeken Ludwig Späth är en härligt doftande syren med mörkt purpurröda enkla doftande blomklasar och rikligt grönt bladverk. Blommar i maj-juni. Har ett upprätt växtsätt. Höjd 3-5 m. Sol-halvskugga, ej för tung jord. Solitär, i grupp och lågstams träd. Zon: 1-4

Rotäkta. Frisk och härdig.

Mer information
Artikelnummer E-865
Tillverkare Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Lila (violett)
Latinskt namn syringa vulgaris
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Krukstorlek ca 8 cm
Växtzon Zon 4
Växthöjd 3-4 meter
Odlingsläge Sol/halvskugga
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

Jorden ska helst vara näringsrik och lite fuktig men syrenen är i grunden anspråkslös. Låt syrenerna stå och dra i vatten innan de planteras. När det är dags att plantera så luckra upp jorden ordentligt innan du sätter ner syrenen i hålet och fyller på med jord. Nyplanterade plantor behöver vattnas första året och syrenen uppskattar lite gödsel på våren. Man kan lätt utöka sin syrenhäck genom att ta rotskott eller sticklingar. Rotskott ger snabbast resultat. Syrenen är vacker men kräver viss trimning för att hålla lystern. Beskär och ta bort skadade och vissna delar regelbundet. Vissna blomklasar skärs bort direkt. Anledningen är att om de tillåts bilda frö så stjäl de kraft från nästa års blomning. Viss uppbyggnadsbeskärning kan behövas för att trädet ska förgrena sig och bilda en tät krona. Detta sker lämpligen efter blomningen.

Blomning maj, juni
Föryngring Behöver syrenhäcken beskäras görs detta lämpligen direkt efter blomning.
Naturlika planteringar Nej
Skriv din egen recension
Du recenserar:Syren Andeken an Ludwig Späth, EPS-planta , rotäkta- NYHET 2023
Ditt omdöme
Inga frågor