basket search profile

Elitplantstationen

Silverpil Boden E, elitplanta Trädplantor (Ø 8 cm)

Robust vindtålig medelstort träd med silverglänsande vackert bladverk. Växer upprätt, äggformat de första åren som senare blir mer bredkorningt och överhängande. Lämplig att plantera på vindutsatta områden eller nära vatten. 

 

145,00 kr
Slut för säsongen
2
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Robust vindtålig medelstort träd med silverglänsande vackert bladverk. Växer upprätt, äggformat de första åren som senare blir mer bredkorningt och överhängande. Nya skott är rödbruna med täckta silverhår. Bladen är långa med utdragen spets med slivriga glänsandde hår som ligger platt mot bladets ovan och undersida. Lämplig att plantera på vindutsatta områden eller nära vatten.

E-merit: Ett odlingssäkert, sortäkta och i övrigt pålitligt material med de förväntade karaktärerna hos silverpil. Ursprung Insamlad av Tage Englund, stadsträdgårdsmästare i Boden. 

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen.

 

 

 

 

Mer Information
Artikelnummer E-863
Varumärke Elitplantstationen
Latinskt namn Salix alba v.sericea
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Krukstorlek ca 8 cm
Växtzon Zon 7
Växthöjd 15-17 meter, 17-19 meter, 20 meter +
Odlingsläge Sol/halvskugga
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

Innan plantering ställ krukan att dra vatten någon timme för planteringen så att rötterna får rejält med vatten. Gräv en grop 10-20cm djupare än trädets planteringsdjup, då nya adventivrötter utvecklas. Fyll botten på gropen med lite grästovor eller planteringsjord av god kvalitet gärna om innehåller lite lera. Ställ sedan ner trädet och fyll på med jord till hälften så att trädet står stabilt, trampa till jorden. Fyll på med mer jord när vattnet försvunnit. Vattna rejält så att jorden får kontakt med rötterna. Fyll på med mer jord när vattnet försvunnit. Förbered jorden runt gropen så att vatten inte rinner från när man vattnar men se även till att det inte blir en ansamling av vatten dit allt regnvatten drar sig. Stötta eventuellt med en rejäl pinne eller käpp. Om man behöver binda runt trädet använd elastiska band så att inte stammen stryps av när trädet växer.

Utvecklas bäst i näringsrik, frisk till fuktig jord. Håll borta gräsmatta och ogräs på ca 1 m från stammen. För att hindra uttorkning täck jorden runt trädet med gräsklipp eller annat växtmaterial. Första säsongen behöver trädet vattnas rejält men sällan. Vattnet ska tränga ner i planteringsgropen. En tumregel är att trädets rotstystem sträcker sig lika lång ut åt sidorna som kronan sträcker sig. Från början behöver inte trädet näring men när man ser att den börjar ta fart i tillväxten kan man gödsla mellan maj till början av juli.

Naturlika planteringar Nej
Skriv din egen recension
Du recenserar:Silverpil Boden E, elitplanta
Ditt omdöme
Inga frågor