basket search profile

Minikiwi Paula, EPS-planta Plantor (Ø 8 cm)

En mycket vacker och härdig klätterväxt som får vinbärsstora, släta, gröna frukter som växer i klasar och ger saftiga sötsyrliga goda kiwifrukter med hög avkastning. Blommar med små vita honungsdoftande blommor. Passar på spaljé vid en vägg eller i träd. Bör samplanteras med hanplantan Oskar för att ge skörd. Det räcker med en hanplanta för att pollinera flera honplantor.

122,00 kr
Slut (inventeras)

En mycket vacker och härdig klätterväxt som får vinbärsstora, släta, gröna frukter som växer i klasar. Får saftiga sötsyrliga goda kiwifrukter med hög avkastning. Blommar med små vita honungsdoftande blommor. Passar på spaljé vid en vägg eller i träd. Bör samplanteras med hanplantan Oskar för att ge skörd. Det räcker med en hanplanta för att pollinera flera honplantor.

Minikiwi får vackra höstfärger i skiftande gult. Mycket god att äta direkt från busken eller i fruktsallad. Är även god till marmelad, sylt och mixad i smoothie eller dekoration på tårtor och i desserer. Kan förvaras i kylskåp någon månad och kan även frysas in. 

Rik på C-vitamin och antioxidanter.

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen.

Mer information
Artikelnummer E-986
Tillverkare Elitplantstationen
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Kravodlad Nej
Ekologisk Nej
Årighet Flerårig
Odling Bör samplanteras med hanplanta Oskar för att ge skörd. En hanplanta räcker till en eller flera honplantor. Behöver väldränerad jord, trivs bäst i svagt sur jord med Ph-värde mellan 5,5-6,5. Gödslas 2 gånger vår/försommar. Vedaska, kalium och fosforrik gödsling gör att sorten kan ge högre avkastning och tidigare skörd. Kiwin är torktålig men ger rikligare skörd med god tillgång till vatten. Minikiwin är en klättrande lian som behöver något att slingra kring. En ställning eller spaljé är idealisk eftersom det är lättare att komma åt när man ska skörda och blir även lättskött och dekorativ. Tänk noga igenom placeringen då plantan kan bli mycket gammal och ger mer skörd ju äldre den blir. Den behöver inte beskäras men om den blir bångstyrig kan man klippa ner den ganska hårt. Beskär den på sommaren eller hösten inte på våren då minikiwi savar och blöder den tiden. Man kan i huvudsak gallra bort gamla grenar eftersom frukten kommer på fjolårets tillväxt.
Skörd Skörda när frukten blivit mjuk. Omogna är hårda som stenar. Skaka av busken för att få de mogna frukterna att ramla av.
Latinskt namn actinidia arguta
Planthöjd 3-4 m
Medicinal Rik på C-vitamin och antioxidanter
Skördas f.r.o.m Augusti
Odlingsläge Sol/halvskugga
Växtzon Zon 5
Blomning Juni
Skriv din egen recension
Du recenserar:Minikiwi Paula, EPS-planta
Ditt omdöme
Inga frågor