basket search profile

Elitplantstationen

Krusbär Ronja, EPS-planta - NYHET 2024 Bärbuskar (planta Ø 6 cm)

Krusbär 'Ronja' är en liten upprättväxande och kompakt buske. Ger stora klarröda goda bär från mitten av juli. Bären är goda att äta direkt men passar även till bakverk, sylt, saft och kräm. En sort som är motståndskraftig mot mjöldagg. Lättodlad och anspråkslös. 

119,00 kr
Slut för säsongen
5
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Krusbär 'Ronja' är en liten upprättväxande och kompakt buske. Ger stora klarröda goda bär från mitten av juli. Bären är goda att äta direkt men passar även till bakverk, sylt, saft och kräm. En sort som är motståndskraftig mot mjöldagg. Lättodlad och anspråkslös. 

Trivs bäst på soliga lägen i väldränerad, näringsrik och mullrik jord. 

Zon 1-3

Mer Information
Artikelnummer E-788
Tillverkningsland Sverige
Varumärke Elitplantstationen
Latinskt namn Ribes (grossularia)
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Plantans ålder Fjolårsplanta som såtts/förökats våren året innan
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Växtzon Zon 3
Plantavstånd 1,5 meter
Plantbredd 100-150cm
Odlingsläge Sol
Odling Plantera plantorna gärna på våren så att de hinner etablera sig ordentligt före vintern. Beskär inte plantorna vid plantering då blöder det för kraftigt och utvecklas sämre. Om du planterar druvan vid en vägg måste avståndet till väggen vara minst 40 cm. Vattna vindruvsplantan rejält i krukan. Plantera plantan 10 cm djupare i jorden än den stått i krukan. Tryck till jorden ordentligt runt plantan och vattna den rejält. Fyll på med jord, tryck till och vattna igen. Är jorden mullrik så låt jordytan gärna bilda en liten kulle jämfört med omgivande markyta eftersom den sjunker med tiden. Välj en solig och vindskyddad plats. Trivs i näringsrik och mullrik vanlig trädgårdsjord, lätt kalkhaltig. Blanda den befintliga jorden med lika delar yrkesodlarjord, kogödsel och barkmull plus en näve kalk. Gallra bort en del klasar för att få större druvor. Välj ut några klasar som du vill låta utvecklas. Lämna ett par blad efter klasen och skär sedan av rankan. Det är viktigt att inte beskära druvor under fel tid, då det blöder kraftigt.Beskär kraftigare på hösten, under Oktober-November är en bra tid. Beskär aldrig på våren utan gör en lättare beskärning under sommaren. Ge plantan rikligt med vatten minst en gång i veckan när det inte regnar tillräckligt. En tumregel är att 30 mm vatten tränger ner ca 30 cm i jorden. På hösten täcks marken runt staketdruvan med 15 cm löv. Första året bör du även lägga ner rankorna och täcka med granris eller juteväv tills tjälen släppt.  Grundprincipen är att man bygger upp huvudstammar, så kallade vinstockar. Från dessa växer sidorankor ut där blommorna och sedan druvklasarna utvecklas.  År 1: Plantering sker och årets tillväxt börjar. Första året kan tillväxten stå och stampa lite. I december klipps årets tillväxt in till ca 50 cm. Därifrån låter du nästa år ett eller två sidoskott gå upp som ska bilda huvudrankor. De bör förankras vid en lina eller spaljé. År 2: Under sommaren, efter midsommar, klipps sidoskotten in över ett eller två bladpar. I december klipps huvudrankan/rankorna in till 1m. År 3: Sommarbeskärningen görs som vanligt över ett eller två blad på sidoskotten. Detta gör att näringen går till druvorna istället för till bladtillväxt, samt att solen kommer åt druvorna.  I december klipps huvudrankorna in igen så att du sparar 50 cm av årets tillväxt. Fortsätt med decemberbeskärningen tills rankorna nått den längd eller höjd (beroende på hur de växer) som du vill ha. 
Skriv din egen recension
Du recenserar:Krusbär Ronja, EPS-planta - NYHET 2024
Ditt omdöme
Inga frågor