basket search profile

Elitplantstationen

Havtorn Bålsgard Hubert (han-planta) - EPS-planta Bärbuskar (planta Ø 6 cm)

Vind- och salttålig buske med dekorativt silvrigt bladverk med relativt få men vassa tornar. Havtorn är skildkönad och för att få bär krävs både han- och honplantor. Havtorn Balsgard Hubert (han-planta) förädlad på anrika Balsgården men mycket gott resultat. Vissa anser även bättre än Svenne® E En hanplanta räcker till 5 honplantor.

125,00 kr
Slut för säsongen
2
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Vind- och salttålig buske med dekorativt silvrigt bladverk med relativt få men vassa tornar. Havtorn är skildkönad och för att få bär krävs både han- och honplantor. Havtorn Balsgard Hubert (han-planta) förädlad på anrika Balsgården men mycket gott resultat. Vissa anser den som bättre än Svenne® E. En hanplanta räcker till 5 honplantor. 

I det närmaste tornfri, frisk och växtvillig hanklon av havtorn med silverfärgat bladverk. Selekterats ur avkomma från fri pollinering av en selektion från Balsgårds tidigaste förädlingsmaterial av havtorn. Till det kan man säga att den är mycket rubustare i förökningen. 

Mer Information
Artikelnummer E-798
Tillverkningsland Sverige
Varumärke Elitplantstationen
Latinskt namn hippophae rhamnoides
Krukstorlek ca 8 cm
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Plantvård och plantering Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus. Havtorn trivs bäst i full sol i väldränerad, sandig och kalkhaltig jord och är mycket vindtålig. Man bör undvika kväverika gödselmedel vid årlig underhållsgödsling. Planteringsplatsen kan grundgödslas med så kallad bärgödsel eller PK (= höstgödsel) som inte innehåller så mycket kväve. Att kalka då och då är viktigt för att hjälpa växten. Med tanke på att han-plantan är mest till för att befrukta hon-plantan så placeringen nerprioriteras före honplantorna. Det krävs minst en (1) hanplanta per fem (5) honplantor.
Växtzon Zon 4
Plantavstånd 100-200 cm
Odlingsläge Sol
Odling

Låt honplantorna växa och håll nere hanplantan genom beskärning. Tål kraftig beskärning. Nyplanterade buskar är mycket känsliga mot uttorkning. En väletablerad buske klarar torka tämligen bra.

Skörd Augusti
Frukt/bärstorlek Medelstora och fasta
Skördemängd Rikbärande
Skörd Hanbuskar får generellt inga bär.
Näring C-vitamin
Skriv din egen recension
Du recenserar:Havtorn Bålsgard Hubert (han-planta) - EPS-planta
Ditt omdöme
Inga frågor