Glasört Samphire, fröer Grönsaksfröer
Glasört förekommer natruligt fläckvis längs kusterna, precis vid strandkanten i hela Norden men inte lika vanlig längs Östersjön. Glasörten är en mellan 5 och 20 centimeter hög ört med kala och saftiga skott och bladen har en krispig konsistens som kan påminna om sparris.
49,00 kr
I lager
Glasört förekommer natruligt fläckvis längs kusterna, precis vid strandkanten, i hela Norden men inte lika vanlig längs Östersjön. Glasörten är en mellan 5 och 20 centimeter hög ört med kala och saftiga skott och bladen har en krispig konsistens som kan påminna om sparris. Glasört har en sursalt smak som uppskattas som tillbehör på fiskrestauranger men då under namnet hav- eller sjöskorall. Är också omtyckt ört t ex i Japan, där den ofta används som sushikrydda. De äldre stjälkarna kan vara träiga, så man använder mest unga skott. Andra namn som örten också kan gå under är sjökorall, havskorall, samphiere, salicorne
Artikelnummer | WW-424 |
---|---|
Tillverkningsland | Storbritannien |
Portionsmängd | 150 |
Sådd | Så maj - juli tunt ute i en stor kruka där den kan förbli utan att transplanteras. Håll fuktig med vanligt vatten. Från planteringsstadium, vatten med en lösning av en tesked salt till varje liter vatten. Grodd kan vara lite oregelbunden. |
Så f.r.o.m | April |
Skörd | Skörda från juni och framåt, välj sparsamt från varje växt för att möjliggöra återväxt. |
Skördeklar | Medeltidig |
Skördas f.r.o.m | Juni |
Svårighetsgrad | Svår |
Text på påse | Engelska |
Engelskt namn | samphiere |
Varumärke | Plants of Distinction |
Växtzon | Zon 3 |
Kort om odling | Du kan börja direktså den från maj-juni. Använd gärna något lerig ”havsstrandjord” om du har tillgång till sådan, den är enkel att odlas i kruka. Regelbunden omsådd ger skörd hela sommaren, den skördas bäst som ung, då de äldre skotten kan bli lite träiga. Se till att vattna flitigt, den vill ha det ganska blött. Även om den är en perenn kommer den att behöva skydd under de kallaste vintermånaderna. |
Skriv din egen recension