Kålrabbi Blaro, fröer Grönsaksfröer
En krispig, snabbväxande och läcker sort av kålrabbi med vackert lila i skal och blad och köttet är vitt. God att äta både rå och tillagad. Den har en krispighet som äpplen och en fin mild kålsmak. Det är den uppsvällda stammen och bladen man använder. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst.
En krispig, snabbväxande och läcker sort av kålrabbi med vackert lila i skal och blad och köttet är vitt. God att äta både rå och tillagad. Den har en krispighet som äpplen och en fin mild kålsmak. Det är den uppsvällda stammen och bladen man använder. Passar utmärkt att skörda vår, sommar och höst. Kålrabbi är enkel att odla så länge man ger den en jämnt med vatten och näring, annars spricker den. Skydda med nät mot angrepp av fjäril, mal och fluga
Kålrabbi förekom i Europa först på1500-talet. Växten är en mellanting mellan kål och rova.
Servera den rå i tunna skivor i en vinägrettsås med t.ex. färsk dill, men skala den först.
Välkommen att köpa fröer på nätet hos Klostra.se.
Artikelnummer | V-122 |
---|---|
Tillverkningsland | Sverige |
Fröportion | 400 fröer |
Sådd | Förodla gärna 4-6 veckor innan utplantering. Vattna före sådd. Placera dem varmt, ca 20 grader. Håll jorden fuktig inte blöt. När fröna grott, placera krukorna, i ett ljust fönster, i ca 15-18 grader. Avhärda innan utplantering. Täck gärna sådden med fiberduk vilket ger snabbare groning och hindrar ev. angrepp av skadeinsekter. |
Så f.r.o.m | April |
Grotid (dagar) | 5-15 dagar |
sådjup | 1 cm |
Plantavstånd | 20 cm |
Odlingsläge | Sol |
Odling | Trivs i en näringsrik, fuktighetshållande och lucker jord. Bearbeta jorden före sådd ner till 30-40cm djup. Vattna regelbundet. Gallra tidigt så inte plantorna trängs. Använd fiberduk hela perioden, den skyddar bra mot skadeinsekter. Så gärna 2-3 omgångar för att ha tillgång till fräsch kålrabbi under lång tid. |
Skörd | Knölarna skördas ca 14 veckor efter sådd när knölarna är ungefär 7 cm stora. De blir träiga ju mer de växer. De kan, liksom andra rotfrukter, även skivas tunt och torkas, läggas in i ättika eller mjölksyras med exempelvis pepparrot, chili, lök mm. |
Skörd | September |
Näring | Kål är rikast på antioxidanter bland grönsaker, dvs vitaminer och och andra ämnen som skyddar mot hjärt-och kärlsjukdomar och cancer. |
Svårighetsgrad | Enkel |
KRAV-märkt | Nej |
Varumärke | Nelson Garden - så året runt - Sara Bäckmo |
Kort om odling | . |