basket search profile

Humle Korsta SWE 25, humleplanta - Grönt kulturarv® Plantor (Ø 8 cm)

Humle Korsta är en del av POM-insamlingen. Korsta hittades i Korsta by nära Sundsvall där den växte intill en plats som på en skifteskarta från 1769 var utmärkt som en humlegård. Den har stora, rektangulära, kottar och en tydlig humledoft. Vid ölbryggning ger den öl med en arom av tropiska frukter, citrus, grönt gräs och grape. Korsta har mycket hög halt av alfasyra och mycket hög oljehalt.

125,00 kr
Utgått för säsongen
308

Korsta hittades i Korsta by nära Sundsvall där den växte intill en plats som på en skifteskarta från 1769 var utmärkt som en humlegård. Den har stora, rektangulära, kottar och en tydlig humledoft. Korsta blommar i månadsskiftet juni till juli och mognar i mitten av augusti. Vid ölbryggning ger den öl med en arom av tropiska frukter, citrus, grönt gräs och grape. Korsta har hög halt av både alfasyra och oljehalt. 

Mycket hög alfasyra 7,9 vikt%
Hög oljehalt 1,03ml/100g

Humle Korsta är en del av POM-insamlingen och ingår i Grönt kulturarv® och är en certifierad och virusfri planta från Elitplantstationen

 

Mer information
Artikelnummer E-922
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Elitplantstationen
Plantvård och plantering Innan plantorna planteras ut bör de avhärdas. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med klimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda dom genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du, när rötterna börjar fylla krukan, plantera om plantorna i en större kruka.
KRAV-märkt Nej
Ekologisk Nej
Odling Humle är ganska anspråkslös men trivs bäst i djupt bearbetad och näringsrik jord. Den trivs bättre i halvskugga än i full sol. Föröka genom delning av rotstocken på hösten. Humle är mycket härdig. Håll luftigt och fuktigt för att minska risken för mjöldagg. Humlen är ganska lätt att föröka genom delning, som man gjorde förr när man odlade humle för ölkryddning: man tar upp hela rotstocken på hösten och delar den i flera bitar, som man sedan planterar tillbaka med större avstånd. Humlen är också mycket härdig, den går bra långt upp i Norrland. Bladlöss tycker om humle. Bekämpa direkt.
Latinskt namn Humulus Lupulus
Plantavstånd För att skapa en tät vägg - sätt två plantor per meter.
Frukt/bärstorlek Stora kottar
Skörd Augusti
Odlingsläge Sol/halvskugga
Växtzon Zon 8
Blomning juni/juli
Skriv din egen recension
Du recenserar:Humle Korsta SWE 25, humleplanta - Grönt kulturarv®
Ditt omdöme
Inga frågor