basket search profile

Humle Mauritz SWE 12, humleplanta - Grönt kulturarv® Plantor

På humlegårdsmästare Mauritz Paulins initiativ påbörjades under mellankrigstiden i Skåne ett förädlingsprojekt för att få fram humlesorter som mognade tidigare än den man redan odlade. Den mest lovade korsningen fick efter humlegårdsmästaren namnet Mauritz. Blommar i mitten av juli och mognar i slutet av augusti.
125,00 kr
Utgått för säsongen
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni
På humlegårdsmästare Mauritz Paulins initiativ påbörjades under mellankrigstiden i Skåne ett förädlingsprojekt för att få fram humlesorter som mognade tidigare än den man redan odlade. Den mest lovade korsningen fick namnet efter humlegårdsmästaren. Den blommar i mitten av juli och mognar i slutet av augusti. Kotten är medelstor och cylinderformad. Den färska kotten har måttlig humledoft. I provbryggning gav kottarna ett utmärkt öl med en blommig och örtig/kryddig arom. Smaken bedömdes som blommig med undertoner av citrus/grape och örtig/kryddig. Torrhumling gav ett speciellt utmärkande öl med arom av svamp/ost/läder. Smaken beskrevs som blommig och örtig/kryddig. Humle Mauritz är en del av POM-insamlingen och ingår i Grönt kulturarv® och certiferad planta från Elitplantstationen.
Mer information
Artikelnummer D-924
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Elitplantstationen
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 8 cm
Kravodlad Nej
Ekologisk Nej
Årighet Perenn
Plantvård och plantering Innan plantorna planteras ut bör de avhärdas. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med klimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda dom genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du, när rötterna börjar fylla krukan, plantera om plantorna i en större kruka.
Odling Humle är ganska anspråkslös men trivs bäst i djupt bearbetad och näringsrik jord. Den trivs bättre i halvskugga än i full sol. Föröka genom delning av rotstocken på hösten. Humle är mycket härdig. Håll luftigt och fuktigt för att minska risken för mjöldagg. Humlen är ganska lätt att föröka genom delning, som man gjorde förr när man odlade humle för ölkryddning: man tar upp hela rotstocken på hösten och delar den i flera bitar, som man sedan planterar tillbaka med större avstånd. Humlen är också mycket härdig, den går bra långt upp i Norrland. Bladlöss tycker om humle. Bekämpa direkt.
Latinskt namn Humulus Lupulus
Plantavstånd För att skapa en tät vägg - sätt två plantor per meter.
Frukt/bärstorlek Medelstora kottar
Smak Äpple, citrus, trä, örter
Skördas f.r.o.m Augusti
Odlingsläge Sol/halvskugga
Växtzon Zon 6
Blomning juli
Skriv din egen recension
Du recenserar:Humle Mauritz SWE 12, humleplanta - Grönt kulturarv®
Ditt omdöme