basket search profile

Jordärtskocka Marsvinsholm (köps i antal om 5/10/15/...) Rabatt efter volym - NYHET Matknöl

Jorärtskocka Marsvinsholm har fått sitt namn från ett vackert herresäte utanför Ystad. Kockan är röd/rosa och växten blir lite högre. Blommar senare på året och kan inte förväntas blomma i hela Sverige. Den skördas även senare på året än andra sorter och har en bättre lagringsförmåga och hållbarhet. Blir ett bra kompliment om man vill har tillgång till jordärtskocka under hela vintern.
39,00 kr
Slut (inventeras)
  • Köp 5 för 35,00 kr varje och Spara 10%
  • Köp 10 för 30,00 kr varje och Spara 23%
  • Köp 20 för 25,00 kr varje och Spara 36%
Beställningsbara: December - Maj
Leverans: Mars - Maj
Jorärtskocka Marsvinsholm har fått sitt namn från ett vackert herresäte utanför Ystad. Kockan är röd/rosa och växten blir lite högre. Blommar senare på året och kan inte förväntas blomma i hela Sverige. Den skördas även senare på året än andra sorter och har en bättre lagringsförmåga och hållbarhet. Blir ett bra kompliment om man vill har tillgång till jordärtskocka under hela vintern. Jordärtskockans rykte har åkt berg-och-dalbana. Som överlevnadsmat under kriget föll den i vanrykte därefter. Men nu är det glömt och kockarna lovprisar åter den fina smaken. Jordärtskocka är lättodlad och ger skörd redan första hösten. Låter du knölar ligga kvar i jorden kan du få egna skockor upp till tre år.
Mer information
Artikelnummer B-852
Plantvård och plantering Plantera tidigt på våren när jorden reder sig. Skockorna klarar de flesta jordar, men lättar/sandiga ger bättre skörd och slätare skockor. Blanda ner en näve vanlig trädgårdsgödsel eller motsvarande naturgödsel per skocka före planteringen. Mer behövs inte under säsongen. Sätt knölarna på 6-8 cm djup, med 25-30 cm avstånd och 75 cm mellan rader.
Kravodlad Nej
Ekologisk Nej
Odling Man bör kunna kupa upp mer jord kring plantorna efterhand. Är sommaren torr är det bra att vattna. Jordärtskocka är en flerårig växt, som odlas bäst som ettårig. Knölar kan ligga kvar i jorden och skördas under 3-4 år, men de blir då färre och mindre. Jordärtskocka är en kortdagsväxt och kan därför få problem med att blomma i våra nordligaste delar med ljusa nätter. Ur knölen växer ett antal stänglar, tidiga sorter (Henriette) med gula stjärnformade blommor. Sent på hösten har det på stammen, under jorden, bildats många nya jordärtskockor, klara att skörda och tillaga på olika sätt. En välskött planta kan ge upp mot 1 kg nya skockor.
Skörd Efter blomningen vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar, stammen skrumpnar, knölarna är skördefärdiga och lätta att skörda. Skördar man för tidigt sitter knölarna fast och får brytas loss. Skörda efterhand. Skockor tål låg temperatur men skördas under frostfria perioder. Vid lagring kan knölarna bli mjuka/skrumpna och börja jäsa. I kylrum kan de lagras upp till några veckor vid lägsta möjliga temperatur över noll och täckta med sand kan lagringstiden förlängas. Skockor kan lagras i stuka med tillräcklig isolering. Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning därför kokas de bäst med skalen på eftersom de missfärgas mycket snabbt efter skalning. Om de skalas måste de genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna. De kokas mjuka i lättsaltat vatten, serveras varma med smör. De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré. Jordärtskocka kan också användas rå i sallader. Prova att varva potatis och jordärtskockor nästa gång du gör potatisgratäng!
Latinskt namn Helianthus tuberosus
Planthöjd 200
Plantavstånd Plantavstånd 25-30 cm. Radavstånd 75 cm.
Skördeklar Sen
Skördas f.r.o.m November
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Jordärtskocka Marsvinsholm (köps i antal om 5/10/15/...) Rabatt efter volym - NYHET
Ditt omdöme