basket search profile

Bondböna Witkiem Manita, fröer Grönsaksfröer

God bondböna som ger stor och riklig skörd. En mycket tidig sort med 25-30 bönor per planta. Går  utmärkt att så i kall jord. Vädertålig. 

 

39,00 kr
Slut (inventeras)

God bondböna som ger stor och riklig skörd. En mycket tidig sort med 25-30 bönor per planta. Går utmärkt att så i kall jord. Vädertålig. Både skott och toppar kan ätas som bladgrönsak, färska eller tillagade. Går även att frysa in.

Välkommen att handla dina fröer online hos Klostra

Mer information
Artikelnummer V-154
Portionsmängd 80 frön
Sådd Så snart jorden reder sig kan man så bondbönor. Bondbönan kan gro redan vid en temperatur på 4-5C°. Sådjup 3-5cm, plantavstånd 10-20 cm och ett radavstånd på 40-60 cm. Bondbönor tål lätt frost.
Så f.r.o.m Mars
Grotid 5-15 dgr
sådjup 3-5 cm
Plantavstånd 10-20 cm
Odlingsläge Sol
Odling Förbered en varm och vindskyddad plats för bönorna. De vill ha en mullrik och fuktighetsbevarande jord. Luckra jorden. Du kan gödsla lite grann som stöd tills den kommer igång med kvävefixering. Håll efter med ogräs och kupa upp jorden runt plantorna så att de står stadigt. Plantorna behöver växtstöd. Håll fuktigt. Använd gärna en fiberduk, speciellt i norra Sverige.
Skörd Skörda bondbönan i etapper, precis innan bönan mognar. Skörda i ett par omgångar. Förväll innan förtäring.
Skördeklar Medeltidig
Skördas f.r.o.m Juli
Årighet Ettårig
Växthöjd 75-100 cm
Näring Rika på protein, mineraler, vitaminer och fiber
Svårighetsgrad Enkel
Fjärilar, humlor och bin gillar Ja
Award of Garden Merit Ja
Varumärke Nelson Garden - så året runt - Sara Bäckmo
Kort om odling Bondbönor är indelade i tre grundtyper - dvärg, lång-pod och Windsor. Dwarf bondbönor är vanligen ansedda som bäst lämpade för utsatta lägen, lång-pod till tidig sådd och Windsor typer bäst i smak. Bondbönor är ganska lätta att odla. De trivs generellt bättre i skyddade trädgårdar med söderläge och väldränerad jord. Så inomhus i krukor från februari för utplantering lite senare på våren. Om du sår direkt i marken i början av maj kan du också ha skörd hela sommaren. Vissa höga sorter kräver växtstöd, till exempel två långa pinnar med trådar/nät i mellan bredvid varje växt
Plantvård och plantering Sådjup 3-5 cm, plantavstånd 10-20 cm och ett radavstånd på 40-60 cm. Bondbönor tål lätt frost. Plantorna angrips nästan alltid av svarta bladlöss. För att förhindra detta kan man toppa plantorna när blommning och fruktsättning är över.
Skriv din egen recension
Du recenserar:Bondböna Witkiem Manita, fröer
Ditt omdöme