basket search profile

Dvärgböna Elba, fröer Grönsaksfröer

Dvärgböna Alba har mörkgröna stränglösa bönor med 12-14 cm långa raka baljor och med enastående smak. 

52,00 kr
Fullbokad (inventeras)
1

Dvärgböna Alba har mörkgröna stränglösa bönor med 12-14 cm långa raka baljor och med enastående smak. AGM-belönad! Award of Garden Merit. Skörda ofta, låt inte baljorna bli för stora. Baljorna äts kokta. Kan med fördel, lätt förvällda, frysas. 

Välkommen att köpa dina fröer på nätet hos Klostra.se. 

Mer information
Artikelnummer WW-532
Tillverkningsland Storbritannien
Tillverkare Plants of Distinction
Latinskt namn Phaseolus vulgaris
Engelskt namn Dwarf Bean Elba
Fröportion 75
Sådd Klätterbönans, blomsterbönans och dvärgbönans fröer är stora och lätta att så. Du kan antingen så dem inomhus i kruka eller direkt i köksträdgården. Om du sår dem utomhus så behöver du dock varma förhållanden för att fröet skall gro. Grodden blir både snabbare och mer tillförlitlig om du sår fröet inomhus. Sätt fröet i en kruka på ca 4 cm djup i slutet av april eller början av maj. Det tar ca 3 veckor för plantan innan den är redo att planteras ut. Ställ gär ut plantorna på en kall veranda eller liknande ett par dagar så att de hinner acklimatisera sig till sina nya villkor utanför! Sår du utomhus blir det bäst i slutet av maj - mittan av juni. Så på ca 5 cm djup med ca 15 cm mellanrum. Sätt gärna två frön bredvid varandra och gallra sedan bort den minsta av plantorna som kommer upp. Du behöver ha klätterstöd för dina bönor.
Grotid (dagar) 14-21
sådjup 4-5 cm
Plantavstånd 45 cm
Odlingsläge Sol
Odling Förbered en varm och vindskyddad plats för bönorna. De vill ha en mullrik och fuktighetsbevarande jord. Luckra jorden, lägg på lite kompost och gödsla den med t.ex hönsgödsel eller annat kväverikt medel. Så inte förrän jorden blivit varm dvs minst 15 grader. Håll efter med ogräs och kupa upp jorden runt plantorna så att de står stadigt. Plantorna behöver växtstöd. Vattna flitigt och marktäck med t.ex gräsklipp för att behålla fukten i jorden. Använd gärna en fiberduk, speciellt i norra Sverige. Om du ska odla på balkongen eller altanen, tänk på att ställa krukorna mot en vägg eller där det är vindskyddat. Vattna ofta eftersom det blir snabbare torrt i krukor. Använd kvalitetsjord och gödsla regelbundet med t.ex. nässelvatten.
Skörd Bönorna är törstiga så vattna rikligt. Bönorna kan skördas kontinuerligt.
Skörd Augusti
Växthöjd 50-75 cm
Skördemängd Riklig
Näring innehåller proteiner, fibrer och mineraler i stora mängder.
Svårighetsgrad Enkel
Fjärilar, humlor och bin gillar Ja
KRAV-märkt Nej
Varumärke Plants of Distinction
Kort om odling När bönorna växer se till att de hela tiden har något at slingra sig runt. Långa bambustavar eller liknande kan vara bra att stötta med.
Planthöjd ca 60 cm
Skriv din egen recension
Du recenserar:Dvärgböna Elba, fröer
Ditt omdöme
Inga frågor