basket search profile

Murgröna GRAFIK® Edvin E, elitplanta - NYHET 2021 Perenner (planta)

Tillgängliga utleveransveckor
  • Vecka 20, 2021
  • Vecka 21, 2021
  • Vecka 22, 2021
  • Vecka 23, 2021
  • Vecka 24, 2021

Murgröna GRAFIK® Edvin är en lättodlad, vintergrön marktäckare eller klätterväxt med dekorativa blad. Sorten är småbladig med mörkgröna blad som har tydliga vita bladnerver. Bladen är mellan 4-4,5cm breda. Är en utmärkt som marktäckare i slänter eller mark under buskar och träd. Sorten räknas till de mest härdiga i Sverige. 

79,00 kr
Tillgänglig för beställning

Murgröna Edvin är en lättodlad, vintergrön marktäckare eller klätterväxt med dekorativa blad. Sorten är småbladig med mörkgröna blad som har tydliga vita bladnerver. Bladen är mellan 4-4,5cm breda. Är utmärkt som marktäckare i slänter eller mark under buskar och träd. Rankorna är försedda med luftrötter vilket gör att den även kan klänga och klättra uppför väggar och stolpar med eller utan uppbindning eller stöd. Sorten räknas till de mest härdiga i Sverige.

Bildar en tät matta med dess lättrotade skotten. Lämplig planttäthet 5 st/kvm.

Murgröna är en växt med gamla anor som symboliserat glädje, samvaro och odödlighet.  Denna sort överlevde krigsvintrarna i Visby på 40-talet och är även Gotlands landskapsblomma. 

I det gamla Egypten gjorde man kransar av murgröna och man smyckade templen med dess rankor. Romarna använde murgröna vid sina Bacchusfester.

Murgröna är giftig och kan orsaka magont vid förtäring. 

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen

Mer information
Artikelnummer D-817
Tillverkare Elitplantstationen
Grundfärg Grön
Latinskt namn hedera helix
Krukstorlek 8 cm
Växtzon, perenner C: Härdig i större delen av landet på skyddad och väldränerad plats
Växthöjd Uppgift saknas/mix
Plantavstånd 30-50 cm
Odlingsläge Halvskugga/skugga
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

Växer bäst i fuktiga och halvskuggiga-skuggiga lägen i i kalkrik och fuktig jord men vattengenomsläpplig. Den får inte vara för blöt. Bäst är sandig jord med hög mullhalt. Vid plantering är det bra att lösgöra jorden i gropen litegrann och tillsätta lite gödsel eller plantnäring. Gropen bör vara lika djup och stor som själva krukan. D v s rötterna ska rymmas i gropen. 

 

Marktäckare Ja
Vintergrön Ja
Naturlika planteringar Nej
Medicinal Förr kokade man bladen i vin eller vatten för att använda för medicinskt sårläkning
Svårighetsgrad Enkel
Växtzon Zon 4
Kravodlad Nej
Ekologisk Nej
Skriv din egen recension
Du recenserar:Murgröna GRAFIK® Edvin E, elitplanta - NYHET 2021
Ditt omdöme