basket search profile

Chiliplantor, chili Piment d'Esplette Plantor (Ø 6 cm)

Denna chili odlas och älskas i byn Espelette i Frankrike. Används både som grön (omogen) och som mogen röd i matlagning i sydfrankrike och Baskien.
39,00 kr
Utgått ur sortimentet
56
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni
Chili Piment d'Esplette är en viktig ingrediens i det sydfranska och baskiska köket. Bland annat så torkas och mals den till ett grovt pulver som används till det mesta som blir bättre av en subtil hetta. Passar utmärkt för utomhusodling men den trivs också bra i kruka på altan, balkong eller i växthus. De gröna frukterna har stort matlagningsvärde som stekt grönsak, i äggrätter eller i såser, grytor och soppor. Styrkan ökar i takt med mognaden. Den kommer ursprungligen från Mexiko och hittade till Frankrike under 1600-talet. Piment d'Espelette är klassificerad som en AOC-produkt (skyddad ursprungsbeteckning) precis som franska viner och roquefortost. Endast en viss mängd odlas och produceras varje år.
Mer Information
Artikelnummer D-232
Tillverkningsland Sverige
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
KRAV-märkt Ja
Ekologisk Ja
Plantvård och plantering Vänta med att sätta ut chiliplantan tills nätterna har nått +8 grader. För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer chiliplantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm eller en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om chiliplantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Inomhus ska plantorna stå ljust. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. För din vidare odling kommer du att få tips & råd i samband med leverans och via vårt nyhetsbrev.
Läge I kruka på en solig och skyddad plats eller i växthus
Odling Chili är lätt att odla. Håll jorden fuktig och börja gödselvattna efter två, tre veckor. Ta in krukan när höstkylan kommer och ställ i soligt fönster så förlänger du säsongen. Tumregel vid chiliodling: ju magrare jord desto starkare chili.
Skörd Ju mindre och spetsigare frukter desto hetare frukter kan du förvänta dig. Skörda efterhand så stimulerar du växten att utveckla fler blommor. Det går även bra att skörda och äta omogna frukter. Frukterna går bra att torka ex genom att trä en tråd genom skaftet och hänga upp. Skrapa bort såväl frön som vita hinnor - dessa är mycket starka! Gnugga inte ögon utan att först tvätta händerna ordentligt (och var lite försiktig även efter det) - det gör ont!
Latinskt namn Capsicum chinense
Planthöjd 50-60 cm
Frukt/bärstorlek 8-12 cm långa och 2-4 cm breda
Näring Rik på c-vitamin och andra antioxidanter
Medicinal Chili har bl.a. visat stabilisera blodsockret och sänka insulinkoncentrationen. Chili stimulerar även fettförbränningen och anses även reglera aptiten så man inte känner sig lika hungrig. Den sägs även vara bakteriedödande.
Scovillegrader 1 000-1 500. Den torkade kryddan uppges kunna nå ca 4 000.
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Chiliplantor, chili Piment d'Esplette
Ditt omdöme
Inga frågor