basket search profile

Kronärtskocka Violet de Provence Plantor

Tillgängliga utleveransveckor
  • Vecka 21, 2021
  • Vecka 22, 2021
  • Vecka 23, 2021
  • Vecka 24, 2021
En nötdoftande purpurfärgad kronärtskocka med hög halt av vitaminer, järn och kalium. De delikata kronbladen med angenäm smak serveras bl.a. med skirat smör. Odlas som ettårig. Dekorativa, purpurfärgade jätteblommor.
45,00 kr
Tillgänglig för beställning
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Kronärtskockan är en tistelväxt där man äter själva blomman. En nötdoftande purpurfärgad kronärtskocka med hög halt av vitaminer, järn och kalium. De delikata kronbladen med angenäm smak serveras bl.a. med skirat smör. Dekorativa, purpurfärgade jätteblommor. Trots sitt namn har den ingenting med ärtor att göra. Namnet kommer från det arabiska ordet Arthi, jord och schoki, tagg. Kronärtskockan är perenn, men i vårt land är det endast vissa gamla sorter t. ex Herrgård, som odlas för övervintring. Blommorna är ungefär 12-16 centimeter. Holkfjällen är hos en del sorter helt gröna, hos andra violetta. Kronärtskockans knoppar äts vanligtvis kokta; man drar upp ett "blomblad" (holkfjäll) i taget utifrån och in och äter det med till exempel smör, utom den hårda spetsen. "Skägget" i mitten skärs sedan bort från blombotten, "hjärtat", som slutligen äts med kniv och gaffel.

Mer information
Artikelnummer D-560
Tillverkningsland Sverige
Antal frö/kruka 2
Krukstorlek 6 cm
Kravodlad Ja
Ekologisk Ja
Årighet Flerårig växt men inte i Sverige
Plantvård och plantering För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm eller en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. För din vidare odling kommer du att få tips & råd i samband med leverans och via vårt nyhetsbrev.
Läge Soligt på friland, balkongen eller i växthus
Odling Plantera ut kronärtskocksplantorna när risken för frost är över. Kronärtskockan vill ha en varm och solig växtplats. Förbättra gärna jorden med lite extra kompost och gödsel innan plantering, även om du gjort det under hösten. Kronärtskockor ska inte planteras tätt eftersom de växer sig så stora med tiden. Täck marken intill kronärtskockan med gräsklipp eller kompost för att behålla fuktigheten i jorden. Vattna vid behov. Fram till skörden kan kronärtskockan gynnas av extra gödning.
Skörd I allra sydligaste Sverige kan kronärtskocksplantor klara sig utomhus under vintern om man skyddar dem med halm. Kronärtskockan är en tistelväxt där man äter själva blomman. Blomman skördas strax innan den slår ut. Kronärtskockor skördas från augusti till oktober. Du vet att det är dags att skörda när de köttiga fjälliknande blad som sitter på utsidan börja separera sig från varandra. Det vanligaste sättet att avnjuta kronärtskocka är att koka den och äta de köttiga delarna av bladen tills man kommer ned till den minst lika goda kronärtskocksbottnen. Kronärtskocka kan ätas med bara smör och salt, men det är också trevligt att kombinera den med kryddsmör och dippsåser. Däremot brukar vin och kronärtskocka inte vara en bra kombination, så drick helst något annat till måltiden.
Latinskt namn cynara cardunculus
Planthöjd 75-150 cm
Plantavstånd 70 cm
Skördas f.r.o.m Augusti
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Kronärtskocka Violet de Provence
Ditt omdöme