basket search profile

Kryddplanta, citrontimjan Variegata Plantor

Citrontimjan Variegata är en citrondoftande timjan med smak av både timjan och citron. Den har brokiga blad och rosa blommor som bina älskar. Köp dina kryddväxter redan nu. Du bestämmer själv vilken vecka du vill ha leverans och betalar inte förrän då (fakturabetalning).
27,00 kr
Slut (inventeras)
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Citrontimjan Variegata är en citrondoftande timjan med smak av både timjan och citron. Den har brokiga blad och rosa blommor som bina älskar. Denna kryddplanta är bra som täck- eller kantväxt (den växer upprätt men brer ändå ut sig) och gillar stenpartier liksom andra torra växtplatser.  Använd som vanlig timjan och färsk i sallader. Passar bra med kyckling och fisk.

Mer information
Artikelnummer D-311
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
Kravodlad Ja
Ekologisk Ja
Årighet Flerårig men klarar inte stränga vintrar.
Plantvård och plantering Plantera ut din timjan efter sista nattfrosten. För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda timjanplantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm eller en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. För din vidare odling kommer du att få tips & råd i samband med leverans och via vårt nyhetsbrev.
Läge Soligt (gassande). Gillar stenpartier.
Odling Väldränerad och gärna sandig jord. Snåla med vatten - timjan tål torka men avskyr blöta. Dela plantan efter fyra år. Täck plantan vinter/vår. Beskär hårt efter blomning för vackrare planta. Låt citrontimjan växa ifred så länge den är vacker. Förökas genom delning eller med sticklingar.
Skörd Skörda kvistarna precis före blomning. Häng dem att torka. Förvara torkade blad i en tättslutande burk. Täck över med granris inför vintern.
Latinskt namn Thymus x citriodorus 'Variegata
Planthöjd 15-20 cm
Plantavstånd 20 cm.
Medicinal Timjan innehåller thymol som anses ha en antiseptisk verkan.
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Kryddplanta, citrontimjan Variegata
Ditt omdöme