basket search profile

Plantor vinterkyndel

Flerårig, lågväxande (25 cm) och kryddig kyndel med betydligt kraftigare smak och blankare, tjockare blad än sin ettåriga släkting sommarkyndel Blommar med violetta blommor. Det är bönkryddan framför andra - frysta och konserverade bönor smakar som färska om man strör över en nypa kyndel när man värmer dem.
29,00 kr
Utgått för säsongen
Flerårig, lågväxande (25 cm) och kryddig kyndel med betydligt kraftigare smak och blankare, tjockare blad än sin ettåriga släkting sommarkyndel. Blommar med violetta blommor. Det är bönkryddan framför andra, men används också för smaksättning av get- och fårostar. Bladen ska inte koka med för länge. Kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där antikens greker lät satyren ge namn åt växten som bl.a. användes som afrodisikum. Den kan övervintra under skyddstäcke i södra halvan av Sverige på ett väldränerat ställe och som krukväxt på ett svalt ställe längre norrut. Direktsås i omgångar, mycket grunt. Fröna behöver ljus för att gro, men gror långsamt. Bladen skördas i soligt, torrt väder innan blomningen.
Mer information
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
Kravodlad Ja
Ekologisk Nej
Årighet Flerårig
Läge Soligt läge på friland i odlingsbänk, i kruka på balkongen eller på altan
Odling Använd porös jord och luckra den under sommaren.
Skörd Bladen skördas i soligt, torrt väder innan blomningen. Den kan övervintra under skyddstäcke i södra halvan av Sverige på ett väldränerat ställe och som krukväxt på ett svalt ställe längre norrut.
Latinskt namn Satureja montana
Planthöjd 30 cm
Plantavstånd 10-20 cm.
Medicinal Kyndel anses vara magvänlig, lindrar gasbildning mm. Färska blad lär lindra mot getingstick.
Skördas f.r.o.m Juni
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Plantor vinterkyndel
Ditt omdöme