basket search profile

Myskmadra, plantor Plantor

Tillgängliga utleveransveckor
  • Vecka 21, 2021
  • Vecka 22, 2021
  • Vecka 23, 2021
  • Vecka 24, 2021

Med sina smaragdgröna blad och vackra, vita, stjärnformade, väldoftande blommor som blommar i maj/juni är myskmadran en utmärkt marktäckare och välkommen växt i kryddlandet. Myskmadra är flerårig, mycket lättodlad och härdig i större delen av Sverige (B). Bin älskar mysmkadra! Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används av parfymindustrin. Kumarindoften är starkast sedan växten torkats. Marktäckare som brer ut sig. 

39,00 kr
Tillgänglig för beställning
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Med sina smaragdgröna blad och vackra, vita, stjärnformade, väldoftande blommor som blommar i maj/juni är myskmadran en utmärkt marktäckare och välkommen växt i kryddlandet. Myskmadra är flerårig, mycket lättodlad och härdig i större delen av Sverige (B). Bin älskar mysmkadra! Växten innehåller det väldoftande ämnet kumarin som används av parfymindustrin. Kumarindoften är starkast sedan växten torkats.

Skörda och torka när myskmadran börjar blomma. Du kan plocka både blad och blommande stjälkar. Man använder växten mest för dess väldoft. Pröva den i potpurrier eller doftpåsar - den anses effektiv mot mal och ger väldoft i tex. linneskåp. 

Smaken sägs vara angenäm och något bitter, doften söt, örtig och lite kryddig. I Tyskland används myskmadra ofta i drycker och desserter såsom vitt vin, glass, sorbet, cheesecake. I större mängder är kumarin giftigt.

Förr användes mysmkadra som sovrumsväxt där den ansågs ge god sömn. Förutom det så jagade den, sägs det, bort häxor och demoner samt bättrade på kärlekslivet. 

 

 Mer information
Artikelnummer D-454
Tillverkningsland Sverige
Antal frö/kruka 2
Krukstorlek 6 cm
Kravodlad Ja
Ekologisk Ja
Odling Myskmadra trivs i halvskugga där den snabbt breder ut sig i mattor. Jorden bör vara fuktig, näringsrik och genomsläpplig, men den klarar även magrare jordmån.
Skörd Skörda och torka när myskmadran börjar blomma. Du kan plocka både blad och blommor/stjälkar.
Latinskt namn galium odoratum
Engelskt namn Woodruff
Planthöjd 10-30 cm
Plantavstånd 25-35 cm.
Smak Söt, ört, kryddig
Skördas f.r.o.m Maj
Odlingsläge Halvskugga
Härdighet Hela landet på skyddad och väldränerad plats.
Växtzon Zon 7
Blomning Maj/juni
Skriv din egen recension
Du recenserar:Myskmadra, plantor
Ditt omdöme