basket search profile

Tomat Ponderosa, tomatplantor - italiensk vintertomat/evighetstomat Plantor

Tillgängliga utleveransveckor
  • Vecka 25, 2021
Ponderosa är en mycket gammal tomatsort som ursprungligen kommer från Serbien men som vunnit Italienarnas hjärtan, inte minst som syditaliens vintertomat. Den ger apelsingula tomater på ca 100-110 gram med fruktkött i rött och gult. Ponderosa har mycket lång hållbarhet och är därmed en bra sk vintertomat.
39,00 kr
Tillgänglig för beställning
  • Köp 2 för 33,00 kr /styck och spara 15%
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Ponderosa är en mycket gammal tomatsort som ursprungligen kommer från Serbien men som vunnit Italienarnas hjärtan, inte minst som syditaliens vintertomat. Den ger apelsingula tomater på ca 100-110 gram med fruktkött i rött och gult. Ponderosa har mycket lång hållbarhet och är därmed en bra sk vintertomat även här.

Du kan äta dom färska, men ännu hellre tillagade. Häng upp klasar (genom att trä ett hållbart snöre igenom) på en sval och luftig plats så att du har tillgång till så färska tomater under lång tid under vintern. Mognar sent på sensommaren/tidig höst. Vitaminhalten sägs vara högre än i andra tomater. Smaken är mild och söt med lite syra.

Vintertomater, pomodori invernale, kallas också för evighetstomater, pomodoro eterniMer information
Artikelnummer D-900
Tillverkningsland Sverige
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
Kravodlad Ja
Ekologisk Ja
Årighet Ettårig
Plantvård och plantering Vänta med att sätta ut tomatplantorna tills nätterna har nått +8 grader. Innan plantorna stannar ute för gott bör de avhärdas. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med klimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda dom genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm. Sätt plantorna så att de lägsta bladen hamnar precis ovanför markytan för att maximera rotsystemet. Inomhus ska dom stå ljust och svalt gärna 15-18 grader. Slå av eventuellt element under plantorna. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna.
Läge Kruka i växthus eller utomhus i skyddat läge.
Odling Denna tomatplanta behöver inte "tjyvas".
Skörd Skörda när frukterna fått sin rätta färg men fortfarande är fasta. Förvara i rumstemperatur. När plantan inte längre kan stå ute på hösten tar du in de ljusröda tomaterna och låter mogna. Gröna tomater kan du sylta eller steka i olivolja och citron.
Latinskt namn solanum lycopersicum
Planthöjd ca 150 cm
Plantavstånd 35-50 cm
Näring Tomat innehåller en grupp ämnen, lykopener, som anses ha betydelse som antioxidanter.
Skördas f.r.o.m Juli
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Tomat Ponderosa, tomatplantor - italiensk vintertomat/evighetstomat
Ditt omdöme