basket search profile

Tips på övervintring av perenna kryddor på friland

Tips på vilka fleråriga kryddor som kan övervintra på frilandet.

Några förutsättningar för övervintring av fleråriga kryddor är en väldränerad jord, gärna med sand i och att plantan växer i en icke för kall växtzon. Det är också en fördel om det inte regnar hela vintern.

Det är inte helt enkelt eftersom vi lever i ett land med 8 växtzoner. Det finns inga sk. garantier för överlevnad i växtriket. En timjan kan t.ex. klara sig under snön i Västerbotten medan den kan frysa ihjäl i ett blött Skåne. Därför blir det en bonus om de flesta fleråriga kryddorna klarar sig. För att hålla någorlunda kontroll över dem det första levnadsåret så kan man sätta skyltar vid plantorna så man lätt kan identifiera dem när något grönt kommer upp med vårsolen.

Det finns två indelningar av fleråriga kryddor:

  1. De vedartade är t.ex. timjan, salvia, rosmarin dvs. de som har en hård vedartad stam med små grenar. De klarar inte vintern om rötterna står i väta när de vilar. Vedartade växter behöver bäddas ner över vinter med granris, halm och annat som håller dem torra och varma. De tycker om sol.
  2. De mjuka är citronmeliss, persilja, gräslök, oregano, myntor, sötverbena, mejram m.m. Dessa är örter som vissnar ner under vintern. De har lättare att övervintra men inte i de kalla zonerna. De klarar halvskugga till sol.


 Vad är en kall växtzon?

Jag har min kolonilott i växtzon 2 och den ligger på en gammal sjöbotten. Lotten består av upparbetad lerjord. Där övervintrar oregano, kungsmynta, grönsalvia, grönmynta, gräslök och oftast timjan och citrontimjan. De som övervintrar sällan är fransk dragon och persilja. Rosmarin har aldrig övervintrat.

 

Tips på tillvägagångsätt vid övervintring

  1. Skörda blad och kvistar från dina kryddplantor. Torka dem eller använd dem direkt i matlagningen.
  2. Låt kryddplantorna vissna ner i lugn och ro. Klipp inter ner dem förrän tidigt på våren.
  3. Lägg över granris, halm eller dylikt för att skydda dem mot väta.
  4. Väck plantorna långsamt i vår. Ta inte bort granriset förrän tjälen gått ur jorden.

 

Några tips på andra kryddor

  • Om du planterade din olivört i våras så kan den övervintra i zon 1.
  • Planterade du koriander som gav frön så föreslår jag att du torkar dem och använder dem i matlagning, i en currygryta kanske.
  • Citronverbenan och curryörten vill vara inomhus. De kan klara sig i sval miljö, runt ca 10-15 grader och ganska mörkt, i en källare kanske.  Ju ljusare miljö desto mer vattning men sparsamt dock.
  • Kryddor som basilika, dill och även gräslök och dragon kan du skörda och frysa in.