basket search profile

Balkongodlingstips

Det går att odla mycket, kanske det mesta på balkong. Ätbärt, blommor, bär, ja till och med små äppelträd. Vill du titta på de produkter som vi tycker passar extra bra för balkongodling så hittar du balkongväxter här.

 

Bra att tänka på vid balkongodling

Bostadsföretag och föreningar har ofta egna regler kring balkongodling - det handlar om att inte sätta upp balkonglådor som hänger på utsidorna av balkongräcket och att inte störa grannar med droppande vatten eller skräp. Kolla också att balkongen klarar tyngden av din odling. Och tänk på att krukor kan lämna fula avtryck på underlaget - använd fat.

Balkongodling – läget styr delvis vad du kan odla

I vilket läge har du balkongen? Hur mycket sol har du? Blåser det mycket? Får du in mycket regn på balkongen? Till viss del styr detta valet av vilka växter du kan odla på balkongen. Till exempel vill de flesta grönsaker och kryddväxter ha mycket ljus och värme men nedan listar vi växter som du kan odla även om du har halvskugga. Om det är väldigt blåsigt kanske man kan sätta upp något som dämpar vindarna något. Välj växter som passar utifrån ditt läge och försök förbättra eventuella nackdelar. T.ex. kan värmetåliga, stora växter minska solinstrålning på en balkong i söderläge. Har du för lite sol så kan du alltid försöka tillföra mer ljus genom att reflektera ljuset genom en spegel eller en blank metallyta - det är inte ovanligt i tätbebyggda områden. Spaljéer med tåliga och kraftiga klängväxter kan mildra blåst.

Ätliga växter som trivs eller kan trivas i halvskugga

Sallat och asiatiska kålväxter som pak choi går bra i halvskugga - faktiskt bättre än i full sol. Sedan finns det många växter som klarar halvskugga även om de kanske gillar soligt läge bättre. Har du en balkong i halvskugga så är det bättre att du provar dig fram än att ge upp utan att försöka. Både smultron och jordgubbar kan växa bra i skuggan av andra växter så då bör de klara även en balkong i halvskugga. Kryddor som citronmeliss, gräslök, mynta, lagerblad och dragon kan du också prova.

Du kan även odla uppstammade svarta vinbär i stor kruka.

Det finns de som säger att en huvudregel är att det du odlar för frukt eller rot ska ha mer sol än det som odlas för blad (spenat, sallad), stjälk (sparris) och knoppar (t.ex broccoli) och det kan nog ligga en del i det. Då bör man kunna lägga till broccoli, blomkål, brysselkål, ärtor, bönor och betor.

Prova även att odla potatis i kruka och kanske jordärtskocka i kruka.

Sommarblommor som trivs i halvskugga 

De flesta blommor vill växa i full sol för att blomma mycket men det finns även något skuggtåliga sommarväxter för balkonglådor, till exempel fuchsia, flitiga lisa, Prins Gustavs öga, sommarbegonia, lobelia, blåmåra, indiankrasse, silvernjurvinda, silverek, pilört, knölbegoniam murgörna (spaljé), ormbunkar, funkia, penningblad, vintergröna, flocknäva och många liljor mm.

Brokgyckelblomster passar bra på den skuggiga balkongen. Den är lättodlad och fuktälskanda, Fuchsia finns i mängder av varianter, hängande och upprätta. De flesta trivs bäst i ett skuggigt läge. Kan övervintra om de skyddas mot frost. Begonia är lättodlad och tål ett skuggigt läge, jättedaggkåpa är en perenn som tål det mesta - sol, skugga och torka. Funkia är en perenn med vackra blad som står sig hela säsongen. Funkian föredrar skugga, Vit skogsaster, Pelaridegran, Astlbe, Hasselört, Ros ‘Henri Martin’, Krypkornell, Dvärghäxa och Spetsmössa är några fler.

Har du sol finns nästan inga gränser för vad du kan odla

Du kan odla tomat (gillar inte för mycket vind och inte över 30 grader, bygg vind och solskydd om du har för varmt och eller blåsigt), squasch, chili, gurka, blåbär - ja, som sagt, inga gränser. Samma gäller för blommor. Odla på höjden för att få plats med mycket och för att få ett mer fuktigt och svalt klimat.

Att välja odlingskärl vid balkongodling

Tänk på att välja rejält stora odlingskärl som ger växten utrymme och tillräckligt med vatten och näring. Om du ska ha balkonglådor så välj modeller som är djupa och gärna har vattenmagasin under jorden. Då slipper du vattna så ofta sedan. En utomhusväxt i kruka påverkas mer av temperaturväxlingar än växter som står direkt i jorden. Välj gärna växter som klarar kanske två zoner utöver den du bor i. Om du samplanterar växter i stora krukor eller lådor utjämnas temperaturväxlingarna något.

Bra jord och näring är extra viktigt vid balkongodling

En bra struktur som håller fukten och ett bra näringsinnehåll är A och O. 

Din balkong kan bli en insats för miljön - locka flygande vänner!

Odla för fjärilär och bin - doft, färger och nektar lockar! De behöver landningsplatser och fikapauser på sin väg över våra städer. Några även för oss ätliga växter som våra flygande vänner tycker extra mycket om är mynta, citronmeliss, timjan, lavendel, rosmarin, buskkrasse, kryddtagetes, lejongap, oregano, ringblomma och gurkört.

Odla ros på stam i en rymlig kruka. Bra rosor är rotäkta såsom ‘Rose de Rescht’ och sorter ur Gallica-gruppen. Fler exempel på växter som drar till sig fjärilar är röd rudbeckia, kärleksört.

Om du är lite rädd för getingar och kanske bin så ska du satsa på humlor som är oförargliga insekter som dessutom har den fördelen att de håller getingar och bin borta. Humlor ser färgerna blått och gult bäst, så blommor med dessa färger är att föredra för om du vill locka just humlor. Humlor tycker också om ärtväxter, helst blåa, som gurkört, oxtunga och blåeld. De gillar även bärbuskar.För en miljövänlig och giftfri balkong, avstå från plast, tryckimpregnering och träskyddsmedel. Undvik också konstgödsel och bekämpningsmedel på din balkong.

Dina balkongväxter på hösten

Exempelvis murgörna och röd rudbeckia ger färg åt balkongen långt in på hösten och hela vintern. Vattna mer sälan än under sommaren och gödsla inte perenner för sent på säsogen - växter går inte i vila om de är fulla av näring. Sätt ner några vårlökar så får du tidig och frosttålig blomning på våren.

Vinter på balkongen

Isolera krukor med  ex frigolit under och linda in hela krukan och grenar med frigolit, halm, gamla mattor eller liknande. Du kan också fylla säckar med torra löv eller tidningspapper och ställa ner krukorna där. Växter som måste vinterförvaras kanske kan stå i trapphuset - speciellt om det har stora fönster och är svalt.

Dina balkongväxter på våren

Skydda växterna tidigt på våren så att inte vårsolen väcker dem från vintrvilan för tidigt. En fiberduk är bra!

Tillbaka