Bli självförsörjande på potatis
Potatis är en av de enklaste och mest givande grödorna att odla. Med lite planering kan du bli till stor del självförsörjande året runt. Här får du en praktisk kort guide till hur du lyckas med din potatisodling från sortval till lagring.
Du hittar hela vårt sortiment av sättpotatis här.
Mängd och yta:
Att bli självförsörjande på potatis är ett konkret och uppnåeligt mål för den som har lite odlingsyta. En person behöver omkring 50 kilo potatis per år för att täcka större delan av sitt behov. För att få den mängden skörd krävs cirka 5 kilo sättpotatis. Eftersom ett kilo sättpotatis i snitt ger omkring 10 kilo potatis vid skörd. Potatis odlas med ett radavstånd på ungefär 60 centimeter och ett plantavstånd på 30 centimeter. Det innebär att du får plats med fem till sex plantor per kvadratmeter. Räkna med omkring 15 kvadratmeter odlingsyta per person. Totalt behövs alltså 60 kvadratmeter jordlott och 20 kg sättpotatis för en familj på fyra för att bli till stor del självförsörjande under ett år.
Tips. Är sättpotatis stor kan du dela dem i två eller flera delar. Så länge varje del har minst ett par ögon/groddar. Det gör att utsädet räcker längre. Det är viktigt att låta snittytan torka ordentligt i rumstemperatur i två till tre dagar innan du sätter.
Flera sorter
Det är klokt att välja flera olika potatissorter för att sprida risken och förlänga skördesäsongen.
Tidiga sorter (t.ex. Timo, Rocket, Dior)
De tidiga sorterna kommer igång även om jorden är sval och kan skördas redan kring midsommar. Köp lite extra och spar för de går att sätta en andra gång under sommaren om du vill ha primör nypotatis även senare på sensommaren.
Sommarsorter (t.ex. Amandine, Twister, Jazzy)
Skördas i juli–augusti. År perfekta att ta upp löpande direkt till middagen. Mat på rot.
Sena/höstsorter (t.ex. Asterix, King Edward, Tinca)
De sena sorterna ger hög skörd. Har tjockare skal ger säker vinterlagring. De skördas i september–oktober. T.o.m i november om växtzon tillåter. Så länge jorden inte är frusen och blasten inte har ruttnat kan du vänta. Ju längre potatisen får stå desto större och tjockare skal får den. Särskilt bra om du vill ha bakpotatis. Man behöver inte ta upp allt på en gång.
Gödsel av potatis
Potatis är en näringskrävande gröda som trivs bäst i mullrik, väldränerad jord med jämn tillgång på näring. Innan sättning kan du mylla ner välbrunnen stallgödsel eller kompost på hösten. Finns även anpassat trädgårdsgödsel och specialgödsel. Undvik färsk gödsel – den kan bränna rötterna och öka risken för sjukdomar. Under säsongen kan du ge extra näring med gräsklipp som läggs som täckmaterial mellan raderna, eller med naturliga gödselmedel som guldvatten (spätt urin) eller nässelvatten. Men var försiktig med kväverika tillskott senare under sommaren. Det kan ge mycket blast men mindre potatis.
Sätttider
När du sätter beror lite på var i landet du bor. Men maj månad är gemensam för hela landet.
Götaland: Kan du börja redan i mitten av april till början av maj.
Svealand: Från slutet av april till mitten av maj.
Norrland: Blir bra från mitten av maj till början av juni.
Det viktigaste är att jorden är över 7–8 grader på 10 centimeters djup. Fram till 2004 mätte faktiskt SMHI jordtempraturer över hela landet. Idag får man använd en jordtermometer. Täck gärna landet med fiberduk i början för att skydda mot nattfrost och ge ett värmetillskott. I Norrland kan upphöjda bäddar eller odling under tunnlar vara nödvändigt för att hinna få en bra skörd.
Skörd & lagring
Du vet att potatisen är färdig att skörda för nypotatis dirket efter blomning men annars vänta tills blasten gulnat och vissnat ner och skalet på potatisen inte längre kan gnuggas bort. Det kan vara frestande att börja skörda tidigt men det är bättre att vänta lite längre. Potatisen fortsätter att växa och skalet härdas med tiden. Något som är avgörande för att kunna lagra potatisen under vintern. Förvaringen ska ske mörkt och svalt. Helst i en temperatur mellan 4 och 6 grader. Men frostfritt.
Växelbruk och samodling
Tänk på att växla plats för potatisodlingen. Odla potatis på samma plats flera år i rad ökar risken för sjukdomar som bladmögel. Tre år max på samma plats är ett bra riktmärke. Genom samplantering håller du jorden frisk och skörden stabil.
Potatis går bra att kombinera med till exempel spenat, sallat, bönor och blommor som tagetes och ringblomma som kan hjälpa till att hålla skadedjur borta.
Undvik däremot att odla potatis i närheten av tomat, paprika, chili eftersom de delar samma växtfamilj och en del sjukdomar. Även solrosor, pumpa och squash kan hämma tillväxten eller konkurrera om utrymme.
Tips: Vill du få ett försprång kan du förgro sättpotatisen i mars–april. Lägg dem ljust i rumstemperatur så att de bildar korta, knubbiga groddar. Det ger en tidigare skörd med några veckor men är inget måste. Potatisbönder gör det sällan. Det är mest för småskalig odling där man vill ha tidiga resultat.
(illustration)
Med planering och lite tålamod kan du med en relativt liten insats odla tillräckligt med potatis för att vara till stor del självförsörjande hela året. Det är både hållbart, ekonomiskt och höjer din beredskap. Dessutom ger det en härlig känsla av att kunna äta sin egen skörd. Direkt från jorden till bordet.
Du hittar hela vårt sortiment av sättpotatis här.
Tillbaka