basket search profile

Bokashi – gör jord av ditt matavfall

  • Bidra positivt till miljön
  • Enkelt och luktfritt!
  • Gör egen näringsrik och levande jord

 

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser.

Bokashihink

 

Vad är Bokashi?

• Bokashi är ett vetekli ympat med naturliga effektiva mikroorganismer (EM).

• EM består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.

• När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i syrefri miljö, jäser/fermenterar mikroorganismerna det organiska materialet.


Du hittar Bokashi-hink i butiken här ->

 

Vad kan läggas i hinken?

Nästan allt organiskt avfall; såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben.

 

Hur fungerar det?

• Det sker ett samarbete mellan matavfallet och mikroorganismerna i bokashiströet: matavfallet ger näring till mikroberna, dessa växer i antal och jäser, samtidigt som de förökar sig.

• Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man syrar grönsaker.

• Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.

• När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar matavfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.

 

Lakvatten eller ’Bokashivätska’

Vätskan som tappas av under fermenteringsprocessen i hinken är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt.

• Dosering: Späd 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter, dvs 1dl lakvatten till 10L vatten. Späd 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt. Tips: förvara i PET flaska i frysen.

lakvatten  

 

Bokashiströ

Innehåll

Vetekli, aktiva mikroberna: fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum. Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei och jästsvampen: Saccharomyecs cerevisiae. Original EM•1® mikroorganismer från EMRO (www.emrojapan.com).

Du hittar Bokashifrö i butiken här ->

 

Förvaring

Förvara påsen mörkt, den håller ca 1 år. När påsen är öppnad, använd en klämma eller förslut påsen på annat sätt så att den förblir så lufttät som möjligt. 

Andra användningsområden

Bokashiströ kan även användas som jordförbättringsmedel, vid nyplantering för att tillföra
god mikroflora i anläggningsjord samt för att påskynda nedbrytning i traditionell kompost.
Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser jämfört med traditionell kompost i syrerik miljö.

 

Du hittar mer information om EM och Bokashifermentation i stor skalaför stall, odling och jordbruk på agritonsverige.se.