basket search profile

Den första omplanteringen

Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 11-12 cm eller exempelvis en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Försök att inte skada jordklumpen (kan skada rötterna).

Lägg jord i botten på krukan och sätt i plantan. Lägg över jord och tryck försiktigt ner jorden tills plantan har jord upp till 1cm från kanten. Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Tomater och gurka bör du sänka ner till första bladparet. Även kålväxter ska planteras lite djupare än tidigare. Ställ krukorna på t.ex. en bricka som du lätt kan bära in/ut under avhärdningsveckan. Vattna med ljummet vatten.

Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna.

Har du frågor eller synpunkter, skriv till kundtjanst@klostra.se

Tillbaka