basket search profile

Perenner som passar bra att samplantera med vårblomande lökar

När vårblommande lökar vissnar ner kan det se tråkigt ut. Och att klippa ner bladverket är inte ett alternativ. Bladen ska vissna ner och näringen gå tillbaka till löken - bara så orkar löken blomma flera år. Vilken tur då att det finns perenner som kan täcka både bar jord mellan lökarna och nervissnande bladverk från vårlökarna. 

Några saker att tänka på när du väljer perenner:

  • Bestäm dig för om du främst vill att perennerna ska komma upp samtidigt med vårlökarna för att täcka bar jord och för att kontrastera eller om du främst vill att perennerna ska komma upp och börja täcka senast när lökarnas blomning är över. 
  • Perennerna ska gilla samma växtmijlö som vårlökarna
  • De ska bli lika höga eller högre för att täcka väl. 
  • Plantera perennerna först och lökarna helst ett år senare
  • Ha flera växter av samma sort - det blir mer effektfullt och lugnare för ögat. 

Välj perenner och vårlökar som gillar samma växtmiljö

Om rabatten är torr, varm och solig så kan du kombinera tulpaner med kantnepeta - bägge gillar denna plats. Har du redan lavendel någonstans? Plantera då en låg narciss tillsammans med den. När lavendeln fortfarande vilar tidigt på våren så piggar narcissen upp och skapar en vacker kontrast. När narcissen vissnar är lavendeln i gång och tar över. 

Är platsen i stället fuktig och i halvskugga - kombinera stora och stågliga narcisser med hosta (funkia) eller astilbe. Astilbe är riktigt bra att för samplantering med vårblommande lökar. När narcisser och tidiga tulpaner blommat klart täcker deras snygga bladverk marken för att sedan under högsommaren blomma vackert själva. 

Tidiga och sena perenner för olika behov och vårlökar

Om du främst vill att perennerna ska komma upp samtidigt med vårlökarna för att täcka bar jord och för att kontrastera ska du välja tidiga perenner såsom kaukasisk förgätmigej eller daggkåpa där bladen tittar upp tidigt. Bägge är fina marktäckare. Jättedaggkåpa är en tålig marktäckande perenn som passar utmärkt tillsammans med påsklijor. Kaukasisk förgätmigej döljer bar jord mellan lökväxterna och de ljusblå blommorna som svävar ovanför de vackra bladen från mitten av april bildar härliga kombinationer med exempelvis rosa tulpaner. När lökväxterna blommat ut döljer den deras vissnade blad.

Om du främst vill att perennerna ska komma upp och börja täcka senast när lökarnas blomning är över så ska du titta mer på sena perenner såsom astilbe, dagliljor, funkior, nävor, flera typer av ormbunkar samt rodgersia. På våren är daglilja en utmärkt kamrat till vårblommande lökväxter - efter att lökarna blommat klart och dess blad börjar vissna dyker dagliljans fräscha ljusgröna blad upp och döljer dem. Flocknäva täcker bladverket på exempelvis vårblommande allium som har ett bladverk som vissnar tidigt - medan blomman fortfarande är i full prakt.