basket search profile

Plantera och odla narcisser - påsk- och pingstliljor, stjärnnarcisser (guide)

Här kan du köpa Klostras påskliljor, pingstliljor och andra narcisser

Narcisser förtjänar en plats i allas trädgård!

Förutom att de är ljuvliga där de kommer upp tidigt på våren så finns det fler saker som talar för narcisser i trädgården. Narcisser är:

  • oftast rådjursäkra 
  • härdiga i stora delar av landet
  • perenna och
  • många sprider sig dessutom gärna (utan att bli ett problem)

Om narcisser

Det finns uppemot 26 000 registrerade sorter av narcisser. De har odlats länge i Sverige och vissa sorter har förvildats i södra delarna av landet.  

Med narcisser kan du skapa vacker och återkommande blomning från mars till juni. Deras doft gör att de inte tillhör rådjurens favoriter medan vi människor verkligen kan uppskatta den.

I rabatten passar storvuxna sorter bäst tillsammans med kraftigväxande perenner som döljer det vissnade bladverket. Mindre och äldre sorter, liksom arterna, lämpar sig bättre för mer naturlika planteringar. De förökar sig både med lökar och frön och trivs i lite skuggigare och fuktigare delar av trädgården.

Så här fungerar narcisser och narcisslökar

Löken bildar en sidolök varje år. Varje stjälk har en egen lök (moder eller sidolök). Efter blomningen på våren anläggs nästa års sidlök och därför är det viktigt att växten för vissna ner och ge näring till löken. På sommaren vilar narcissen och på sensommaren/ tidig höst börjar den växa igen. Därför är det bra att inte vänta för långt in på hösten med att sätta narcisslökarna.  

Plantera och sköta om narcisslökar

Sätt inte lökar som visar tecken på mögel eller röta. Plantera dina narcisslökar så tidigt som möjligt på hösten så att de hinner etablera sig innan vintern.

Sätt lökarna med cirka 10 cm mellanrum och cirka 15 cm djup (små lökar sätter du grundare) eller cirka 1,5 gånger lökens längd. Sätt gärna lite benmjöl i planteringsgropen. Trampa jorden runt löken så att jord och lök får kontakt.

Jorden bör vara måttligt näringsrik men mullrik och väldränerad.  De vill stå i sol til halvskugga och växer gärna under buskar och träd. Om du sätter dem nära perenner så täcker perennerna narcisserna efter att de blommat ut och ska få vissna ner i lugn och ro. Viktigt att bladen får vissna ner så att näringen går tillbaka till löken. Gödsla med benmjöl varje vår.

Flytta inte lökarna på några år. Efter 4-5 år börjar blomningen avta och då är det dags att plocka upp och dela på dom genom att försiktigt bryta loss sidolökar från moderlöken. Se till att få med lite rötter på sidolökarna. Plantera direkt - narcisslökar gillar inte att torka. 

Om knopparna inte slår ut kan jorden vara för mager eller för hård eller för torr. 

 

Olika sorter av narcisser

Påsklilja - narcissus pseudonarcissus.

Påskliljor känns igen på att den utöver kronblad har en trumpetformad bikrona. De finns i både gult och vitt. Påsklilja indelas i enkelblommiga gruppen och fyldblommiga gruppen. 

Påsklilja, Dutch Master, narcisser

 

Pingstliljor - narcissus poeticus

Pingstliljor har också den en liten bikrona men den är just liten och har en krusad röd kant. Kalkbladen är vita. Den doftar ljuvligt. Vanligtvis har den en blomma per stjälk. 

 

Stjärnnarciss, N. x incomparabilis

Stjärnnarcisser är spontana hybrider av påsk- och pingstlilja. Det latinska namnet är Narcissus x incomparabilis. Stjärnnarcissen, som ibland i dagligt tal kallas för påsklilja, har en bikrona (trumpet) som är ett mellanting mellan påsk- och pingstlilja. Färgen kan variera i från vitt till gult med inslag av rosa och rött.


Jonkvillnarcisser, N. jonquilla

Jonkvillnarcisser

Triandrusnarcisser, N. triandrus

Triandrusnarcisser har ofta två eller fler blommor per stjälk. Blombladen runt kronan är bakåtsträvande. De flesta narcisser i denna grupp är väldoftande och finns i olika nyanser av vitt och gult.

 

Välkommen att ta en titt på Klostras påskliljor, pingstliljor och andra narcisser!

Tillbaka