basket search profile

Hur väljer jag jord?

Alla växter vill ha näring, syre och fukt genom jorden. Det innebär att jorden ska vara välgödslad, porös och fuktighetshållande. Allt detta blir ännu viktigare om växten står i kruka/odlingsbehållare.

Du kan tillverka egen jord men de flesta som precis börjat odla har tillräckligt att stå i och lära sig även utan detta.

När du ska köpa jord, välj en jord som innehåller torvmull, komposterad naturgödsel, sand och gärna även lera. Billigare jord innehåller nästan bara torvmull och är gödslad med konstgödsel. Kolla innehållsförteckningen på jordpåsen och fråga personalen tills du är övertygad!

Konstgödsel går snabbt ur jorden och du måste snart gödsla igen. Dessutom går konstgödsel och ekologisk odling inte riktigt ihop (men konstgödsel har den fördelen att den kostar mindre energi att transportera så det där är som vanligt inte helt enkelt att avväga). Och torvmullen krymper när den torkar så att du får ett tomrum mellan jorden och krukan.

Ytterligare ett alternativ är att förbättra den köpta jorden. Lena Israelsson föreslår i sin bok Köksträdgården att du, per liter jord, tillför 1 dl nedbruten kompostmylla, en dl vanlig trädgårdsjord, 1 dl sand eller små lecakulor*.

Hur mycket jord behöver du? Här hittar du hjälp för att räkna volymer. Om du fyller en pallkrage till brädden rymmer den ca 190 liter jord.

* Lena Israelsson, Handbok för Köksträdgården, s 182.

Om du har frågor eller synpunkter, kontakta gärna Klostra på hello@klostra.se 

 

Tillbaka