basket search profile

Så lyckas du med luktärter

Ta mig genast till Klostras sortiment av luktärter

Den gammaldags luktärten är på frammarsch

Luktärten, Lathyrus odoratus växer vilt i östra medelhavsområdet och började odlas redan på 1600-talet. Den har förädlats intensivt. Inte sällan har färg och form fått företräde framför ursprunglighet och doft. Men på senare tid har de äldre sorterna vunnit i populäritet igen. 

Luktärtens vilda anmoder upptäcktes 1699 på Sicilien. Det var munken Cupani som blev hänförd över både skönhet och doft. Matucana är en, till Cupani's luktärt, närstående hybrid. Matucana är luktärten från vilken förädlingen av luktärter startade. Från 1699. En blomma i en bukett räcker för att sprida en förbluffande väldoft. Du hittar henne här

En annan "antik" pärla är Painted Lady, som var drottning Victorias favorit. Kulturarvssorten Painted lady är från 1737 med en väldoft som sprider sig. Anses av många som den bästa och mest väldoftande av luktärtor. Vackert rosa och vit. Vid Läckö slott finns ett flertal mycket gamla sorter bland annat Painted Lady som troligen odlats sedan tiden då Läckö blev kungligt slott.

Prince of Orange - något så ovanligt som en luktärt med orange blommor med lite rosa toner. Introducerad av Morse 1928. Inte så lätt att få tag på och mycket väldoftande. Idealisk även för odling i kruka/urna. 

Old Times anses vara en av de mest väldoftande av luktärter. Den har vågiga vita blommor med malvafärgade markeringar på kronbladen. 

Så här planterar du dina luktärter snyggt

Plantera flera tillsammans för effekt, färg och väldoft. Ge höga sorter klätterstöd i form av en kon av pinnar, en pergola eller ett nät. 
De lägre luktärterna kan sättas i både kruka och ampel.

Så här frösår du dina luktärter

Om du bor i zon 1-2 kan du sätta fröerna direkt på växtplatse från mitten av april. I nordligare delar av landet bör du vänta ytterligare några veckor så plantorna inte utsätts för långa perioder av nattfrost. Fröer sätts 2,5 centimeter djupt med knappt 10 centimeters avstånd.
Skydda mot enstaka nattfrost med fiberduk.

Du kan förodla för att få tidigare blomning. Med växtbelysning kan du börja redan i slutet av februari. Annars bör du vänta till mars/april. 

Blötlägg gärna fröerna ett dygn före sådd för snabbare groning.

Luktärter kan tåla lite frost men de har istället ovanligt känsliga rötter. Försök därför att plantera på ett sådant sätt att du inte behöver störa rötterna när du planterar om. Använd extra djupa krukor eller pluggboxar ex den på bilden nedan som du hittar här. Den är varsam mot rötterna och håller fukten väl. 

 

Tomma toarullar är också bra. Fyll dem till 2/3 med plantjord av bästa kvalitet och toppa med såjord. På så sätt kan fröerna gro i den mildare såjorden för att sedan nå den mer näringsrika jorden när de har blivit till små plantor. Ställ flera rullar intill varandra och knyt ihop så blir det stabilt. Ställ sedan i en plastlåda med kant så kan de lättare hålla fukten. Luktärter tål inte torka!

Sätt ett frö i varje kruka 1 centimeter djupt och täck sådden med plastpåse eller ställ i miniväxthus för att bevara fukten.

Groningen tar mellan 7-21 dagar beroende av temperatur. Den längre tiden gäller vid svalare temperatur.

När fröplantorna fått två par blad, sk. karaktärsblad, utöver hjärtbladen (de första två bladen) så kan du toppa plantan. Detta gör du för att den ska förgrena sig och få fler blommor. För maximal blomning kan du toppa igen efter lika många blad på de två förgreningarna. 

Tänk på att luktärtens frö är giftigt!

Så här planterar du dina luktärter

Luktärter vill ha vindfrit coh soligt. De vill ha näringsrik och väldränerad jord. Gräv ca 40 cm djupt och 20 cm brett. Avhärda plantorna under en veckas tid innan du planterar ut. Plantera med 25 centimeter plantavstånd. Om du har sått i toarullar så planterar du dessa utan att ta ut plantan ur rullen. Plantera på samma djup som i krukan. 

Skötsel av luktärter

Håll fuktigt. Luktärter gillar inte torka. Ge extra näring efter ett tag för rikligare blomning. Plocka många buketter av utslagna blommor. Det gör att plantan blommar än mer. Låt inte blommor gå i frö - det påverkar blomning negativt. 

Så här förökar du luktärter

Enklast är att föröka genom att ta fröer. Låt några få blommor gå i frö. Förvara torrt mörkt och svalt tills det är dags att sätta fröer nästa vår. 

Tillbaka