basket search profile

Plantor på väg

Plantor är det känsligaste som vi skickar ut. Kontrollera gärna att du uppgett rätt mobilnummer. Det är dit aviseringen om att dina plantor finns att hämta ut kommer (som sms). När du fått aviseringen - hämta skyndsamt plantorna. 

Plantor i blister

Börja med att plantera om och avhärda plantorna

Ta helst hand om plantorna direkt vid ankomst. Om det inte går - öppna blistret som de kommer i, se till att alla plantor har vatten samt ställ ljust och svalt. På detta sätt klarar de sig ett tag. 

Du behöver jord och en kruka till varje planta. Välj en lätt kruka i plast som är cirka dubbelt så stor som den kruka plantan kommer i och en näringsrik, gärna naturgödslad jord.

 Lägg jord i botten på krukan och sätt i plantan. Lägg över jord och tryck försiktigt ner jorden tills plantan har jord upp till 1cm från kanten. Tomater bör du sänka ner till första bladparet. Även kålväxter ska planteras lite djupare än tidigare. Ställ krukorna på t.ex. en bricka som du lätt kan bära in/ut under avhärdningsveckan (se nedan). Vattna med ljummet vatten. 

Avhärda dina plantor

Avhärda innebär att du gradvis vänjer dina plantor vid att vara ute. Ställ ut plantorna i skuggan, i ett lugnt läge, två timmar första dagen, fyra timmar andra dagen, sen hela dagen osv. under en vecka då du gradvis ökar mängden sol och vind som de utsätts för. Om du inte avhärdar plantorna - plantera ut (men inte för tidigt) och täck över plantorna med fiberduk, gärna dubbel, så ökar du skyddet mot sol, kyla och vind.

 

När sommarvärmen kommer så avhärdar du kålväxterna. Med bra avhärdning klarar dessa lite frost. Eftersom de inte trivs långa perioder i kruka så är det bra att få ut dem så snart som möjligt. 

 

När nattemperaturen nått +8 grader så avhärdar du följande plantor: tomater, physalis, paprika, chili, bladväxter, kålväxter, rotfrukter, lökväxter, och bär.

 

När nattemperaturen nått + 12 grader så avhärdar du följande plantor: bönor, brytärter, gurka, squash, melon, aubergine, alla kryddor utom basilika och verbenafamiljen och de ätliga blommorna.

 

När nattemperaturen nått +15 grader så avhärdar du följande plantor: basilika, citron- och sötverbena,

 

Därefter planterar du ut plantorna där de ska växa under hela sommaren. Skydda gärna med fiberduk de första veckorna. April, maj och juni kan, som bekant, överraska med tillfälliga köldknäppar så var beredd med fiberduken då också. Du bör även bekanta dig med plantornas individuella odlingsråd på här

Tillbaka