basket search profile

Riddarsporre - så, odla och plantera

Klostras engelska fröer till riddarsporrar hittar du här

Riddarsporre är inte bara ståtlig och vacker i sig utan även en bra samplanteringsväxt till tulpaner och trädgårdsvallmo eftersom riddarsporrens bladverk täcker de andra när de vissnar ner. Senare på sommaren är buskrosor en bra granne till riddarsporren då den kan fungera som stöd till riddarsporrens stjälk som lätt kan brytas. Dessutom är de ofta väldigt snygga ihop. 

Riddarsporre är en svårkategoriserad grupp, inte minst för att även de vildväxande arterna korsar sig och bildar nya varianter. 

Olika sorters riddarsporrar

De stora grupperna riddarsporrar är:

  • Praktriddarsporren Delphinium Belladonna alternativt cultorum- en perenn riddarsporre som kan bli mellan 60-150 cm hög beroende på sort, blommar i juni-okt och är härdig i hela landet
  • Stor riddarsporre eller trädgårdsriddarsporre, Delphinium Elatum - en perenn riddarsporre som kan bli mellan 120-200 cm hög, blommar i juli-aug och är härdig i stora delar av landet
  • Kinesisk riddarsporre, Dephinium grandiflorum - en perenn riddarsporre som kan bli mellan 30 och 80 cm hög, blommar i juni-juli och är härdig i stora delar av landet
  • Romersk riddarsporre, consolida ajacis - en ettårig riddarsporre som blommar i juli-aug

Så riddarsporre

Romersk riddarsporre sås direkt på friland så snart jorden reder sig. Du kan även höstså i sep-okt för tidigare blom året efter. Gallra bort utblommade blommor för kraftigare plantor.

Praktriddarsporre och kinesisk riddarsporre sås inomhus i mars-april för blomning samma år, aug-sept för blomning året efter. Så i 22-24 grader och täck sådden med ett tunt lager grus eller perlit. Placera ljust och svalt efter groning. Plantera ut efter sista nattfrosten och efter avhärdning. Höstsådd vintertäckes.

Stor riddarsporre/trädgårdsriddarsporre sås inomhus i såjord i fuktad jord. Täck fröna med ett tunt lager jord och täck sådden med transparent material med lufthål eller lufta ofta. Plantera om i kruka när plantorna går att hantera. Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrosten. 

Odla riddarsporre

Riddarsporre odlas i näringsrik och väldränerad jord i soligt läge och på vindskyddad plats. Höga riddarsporrar behöver bindas upp längs hela stjälken för att inte knäckas. 

Förökning av riddarsporre

Riddarsporre kan förökas genom delning av roten på sensommaren, med basalstickling och genom fröförökning. 

Sjukdomar

Även om riddarsporren vanligtvis är frisk kan riddarsporren drabbas av mjöldagg, som ser ut just som vitt mjöl på bladen. Detta kan hända om sommaren är varm och torr och jorden rik på kväve.  

Klostras engelska fröer till riddarsporrar hittar du här