basket search profile

Kent Iderbring övervintrar chili

I september 2014 fick jag ett sms från Kent Iderbring. 2013 köpte Kent en chiliplanta Mini Bonnet från Klostra. Redan på hösten 2013 hade plantan antagit imponerande proportioner. Nu har den växt ytterligare. Så här skriver Kent.  

"Hej. Nu har Chili Mini Bonetten vuxit ytligare -  den är 2,5 meter hög och plantan har 103 stycken frukter. Nu är det bara att skiva och frysa in dem MVH Kent Iderbring Västerås". 

 

Bilderna från Kent talar sitt tydliga språk. 

 

Övervintra chiliplanta

 

Chiliplanta Mini Bonnet

 

Jag bad honom berätta hur han gör för att övervintra sin chili eftersom det är något som vi får många frågor om. Så här berättar han - verkar inte allt för svårt?

"Våren 2013 köpte jag en planta från Klostra - en Chili som heter Chili Mini Bonnet. Vi planterade plantan i en 15 liters plastkruka där den fick växa till sig i vårt växthus. Första året fick vi ca. 50 frukter.  Vi gillade verkligen Mini Bonnet så vi testade att övervintra chilin i vårt sovrum. Vi gav den lite vatten då och då. Till våren 2014 klippte vi bort en del grenar och planterade om i bra jord. Plantan har fått vatten när den har behövt och jag har också givit flytande tomatgödning en gång per vecka. Nu har plantan vuxit till imponerande 2.4 meter och 2014 har vi fått 113 stycken frukter som vi skördar vart efter de mognat."

Nu har Kent fortsatt sina äventyr med chili. I år har han kompletterat med en Chili Jamaican Bell som hunnit växa sig till 1,5 meters höjd. Så här beskriver han frukten:

"Frukterna är ca 5 cm höga och 8 cm i omkrets och liknar en klocka. Frukten är inte så stark - lagom för att ha i sallad. Längre in på frukten, vid kärnorna, är det lagom hetta och eftersmaken sitter kvar i munnen en längre  tid."

 

Och så är den vacker:

 

Chiliplanta Jamaican Bell