basket search profile

Skötsel av chiliplantor - Guide

Chili kan som få andra växter entusiasmera till samlande. Chili erbjuder en nästan oändling variation av smak, hetta, färg och form. I Klostras chiliodlingsguide har vi försökt samla det viktigaste som finns att säga om att odla chili. Vi tar tacksamt emot kommentarer och tillägg!

Här hittar du Klostras sortiment av kravodlade chiliplantor

Vackra, välsmakande och rabarberdoftande Jamaican Bell

 

Om du börjar från frö

Om du vill driva upp dina chiliplantor själv är det nödvändigt med förkultviering. Så mellan februari och april. I februari och en bit in i mars behövs växtlampa. Mylla ner två fröer per "plugg" (liten kruka). Sätt fröna några centimer ner. Håll sådden fuktig och temperaturen gärna vid 25 grader. Efter 2-3 veckor visar sig hjärtbladen (de första bladen) och nu bör du sänka temperaturen till en 15-20 grader. När de sk karaktärsbladen (de som börjar se ut som bladen hos en chiliplanta) har utvecklats är det dags att plantera om så att varje chiliplanta får sin egen lilla kruka/plugg. Fortsätt sedan enligt beskrivningen ”Om du börjar från chiliplanta”.

Om du börjar från chiliplanta

Om du börjar från en chiliplanta med en jordklump som är 6*6*6 cm (som de flesta av Klostras plantor) så är nästa steg att sätta i en kruka som är ca 12 cm i diameter. Flytta sedan stegvis över till en större kruka. Om du för snabbt går över till en för stor kruka så får du en mindre stabil och mindre förgrenad planta.

Att välja växtplats för chiliplantor

När nattemperaturen är stadigt över 10 grader kan chiliplantan flytta ut (efter avhärdning). Detta inträffar oftast inte förrän i mitten av juni. Var beredd med en fiberduk om temperaturen plötsligt sjunker. I växthus är det naturligtvis enklare att hålla en jämn temperatur. Chili gillar sol och värme men inte stora temperaturväxlingar och inte vind. Chiliplantor går utmärkt att odla i kruka vilket är bra för då kan du lyfta in dem på hösten och ställa i fönstret för att fortsätta att skörda under ytterligare någon månad. 

Odling av chili

En chiliplanta behöver ca 10 liter jord. Stöd gärna plantan även om de är buskar. Speciellt vid fruktsättningen kan de annars börja "tippa". Chiliplantor vill ha mullrik och fuktighetshållande jord. Och mycket näring (se Gödsling). Nyp bort de första blommorna så gynnas fruktsättningen. Även om chiliplantor älskar värme så finns en gräns - skydda för temperaturer över 30 grader.

Med pyssel och omvårdnad kan du få en chiliplanta att övervintra och därmed få en fin skörd tidigt nästa år.

Peruwian Purple - Nyhet hos Klostra 2014

 

Gödsling av chiliplantor

Täck gärna jorden med halm eller gräsklipp. Det håller fukten och ger näring (gräsklippet). Nässelvatten kan du göra själv och det innehåller de flesta näringsämnena. Plocka nässlor och lägg i en behållare. Fyll på vatten. Låt stå några dagar till en vecka och plocka sedan upp nässlorna. Spä med ytterligare vatten till tefärg och servera chiliplantorna och annat som du odlar.  Nässelvatten doftar gödsel vilket kan vara bra att tänka på när du väljer plats för tillverkning och förvaring. Om du inte kan göra ditt eget gödsel så kan du grundgödsla med ex Algomin och sedan tillföra blodmjöl under säsongen.

När och hur skördar man chili?

Chili utvecklar både fruktighet och styrka ju längre den får mogna. Klipp eller skär av chilifruktens stjälk med ett vasst verktyg. Om du vill torka chili så ska den först få mogna fullt ut. Välj även chili med tunna väggar för torkning.

 

Sjukdomar och andra möjliga problem vid odling av chili

Chiliplantor kan få bladlöss inte minst när det är torrt och varmt. Plocka bort och nyp sönder och/eller spruta med såpvatten på samma sätt som med tomatplantor. Även pistillröta kan drabba chiliplantor - frukten blir brun och börjar ruttna runt pistillen. Detta beror ofta på kalciumbrist eller ojämn bevattning och näringstillförsel.

Slutligen

Glöm inte att njuta. Det behöver inte bli perfekt. Bra nog är gott nog.


Tillbaka