basket search profile

Så, plantera och odla tomater - så lyckas du

Gå direkt till Klostras kravodlade tomatplantor

Gå direkt till Klostras tomatfröer

Tomater kräver omvårdnad och pyssel för en bra skörd. De vill ha jämn och ordentlig bevattning, näring (gödsel), uppbindning och tjyvning.  Tomaten är alltså lite krävande. Men tomaten är nog också den växt som ger mest lön för mödan eftersom skillnaden mellan mellan den köpta och den hemodlade är så stor i smak, i färg och i skalets och köttets konsistens.


Så tomater från frö

Så cirka åtta veckor före utplantering. När du ska plantera ut beror på var du bor och om tomaterna ska stå ute eller i växthus. Tomaten vill inte ha under åtta grader någonsin och helst inte under 10 grader. Om du inte har tillgång till artificiellt ljus så vänta med att så till april när ljuset återvänt. På så sätt för du stabilare plantor.

Fröna vill ha varmt för att gro – gärna 25 grader – men när bladen kommit upp så ska du gärna ställa dem svalare så att plantorna inte drar i väg på höjden och blir taniga.

Om du sår många frön i brätten så kan du skola om till liten kruka (ca 6 cm) när bladen kommit upp. Om du sår direkt i en liten kruka så vänta tills plantan blivit ca 6 cm innan du planterar om till en dubbelt så stor kruka. Fortsätt sedan enligt beskrivningen ”Om du börjar från planta”.

Om du börjar från tomatplanta

Om du börjar från en liten planta (som Klostras juniorplantor) så är nästa steg att sätta i en kruka som är ca 12 cm i diameter. Tomaten utvecklar rötter från stjälken. Du kan plantera plantan djupare än i den ursprungliga krukan så utvecklar den ett stabilt rotsystem.

När plantan har fyllt denna behållare med rötter är det dags att plantera ut till den slutliga odlingsbehållaren.

Om tomatplantorna blivit långa och taniga

Ta bort bladen nertill på stjälken och lämna bara de översta kvar. Sänk ner hela plantan i jord förutom de översta bladen.

Att välja växtplats för tomatplantor

Tomater kan växa på friland (beroende på sort) och i kruka eller annan behållare. Om du vill odla på friland så ska du tänka på att tomaten är utsatt för sjukdomar och därför ska byta växtplats helst varje år. Låt även jorden vila helt från tomater med jämna mellanrum (dvs odla alla tomater i kruka ett år då och då).

Busktomater och ampeltomater som är låga respektive låga och hängande passar riktigt bra för krukodling. Även högväxande tomater går att odla i kruka men du ska fundera över hur du kan stödja och binda upp dessa.

Odling av tomat

Tomater behöver vatten, näring, mycket jord, sol, värme och vindskydd. Tänk på att välja en jord med en fuktighetshållande struktur. Om du ska odla i kruka är det extra viktigt att välja en urnjord som håller strukturen hela sommaren.

Välj en solig, varm och vindskyddad plats för dina tomatplantor.  Minst 10 liter jord per tomatplanta men gärna mer. Ju mer jord desto mer vatten och näring innehåller och håller jorden.

Att tjyva eller inte tjyva tomatplantor

Tjyva innebär att vi tar bort skotten som växer mellan stammen och bladstjälkarna på tomatplantan.

 

 

Detta gör vi för att den inte ska bli buskig och i stället fokusera på att sätta och mogna frukten. Lite förenklat kan man säga att de högväxande tomaterna (icke busktomater) ska tjyvas medan man inte behöver tjyva busktomater. Men för säkerhets skull ska du alltid konsultera råden från plant- eller fröleverantören.

Att toppa eller inte toppa tomatplantor
Om vi tycker att en högväxande tomat börjar bli för hög så går det bra att toppa tomatplantan dvs klippa av toppen. Det gör också att plantan fokuserar på att sätta och mogna frukten. Vill du ha fler tomater så låter du nya sidoskott komma fram nertill.

Gödsling av tomater
Täck gärna jorden med halm eller gräsklipp. Det håller fukten och ger näring (gräsklippet). Nässelvatten kan du göra själv och det innehåller de flesta näringsämnena. Plocka nässlor och lägg i en behållare. Fyll på vatten. Låt stå några dagar till en vecka och plocka sedan upp nässlorna. Spä med ytterligare vatten till tefärg och servera tomaterna och annat som du odlar.  Nässelvatten doftar gödsel vilket kan vara bra att tänka på när du väljer plats för tillverkning och förvaring.

 

När är det dags att skörda tomater?
Skörda när tomaten fått sin rätta färg. De lossnar då lätt om du böjer lite lätt vid skaftfästet. Om du har omogna tomater kvar på hösten – skörda och häng i fönstret så mognar de där.

Sjukdomar och andra problem vid odling av tomater
Tomater kan drabbas av bladmögel och andra svampsjukdomar men även virus och nematoder som finns i jorden. Svamp kommer ofta från att det är för fuktigt. Försök hålla bladen torra och se till att luften kan cirkulera och torka upp.

Bladlöss på tomaterna är ett annat problem som kan dyka upp. Det är inget att stressa upp sig över eftersom de är enkla att bekämpa helt utan gift.

Men lössen måste bort! De suger näring ur plantorna och om de får tid att samlas i stora grupper så äter de mycket näring och plantorna mår därefter. Vissa löss kan även få blad att rulla ihop och dessa angrips då lättare av andra skadegörare.

Jag brukar blanda vatten och såpa (ca 5% såpa eller 1/2 dl såpa och 1 liter vatten) och spruta med en vanlig blomspruta. Gör inte blandningen starkare än så så undviker du att skada plantorna. I många recpet ingår även en skvätt T-röd. Vanlig såpa går bra (typ Grumme) men i dag använde jag linoljesåpa. Den är dyrare men doftar ljuvligt!

Upprepa behandlingen efter efter ett tag och om det fortfarande finns bladlöss kvar.

Denna behandling sägs även hjälpa mot trips, mjöldagg, tunnhudade larver och även andra insekter. Eftersom många insekter andas genom huden så kvävs de helt enkelt av såpan som täpper till andningsorganen.

Om att beställa växter på nätet hos Klostra

När du beställer plantor på nätet hos Klostra så väljer du vilken vecka du vill ha leverans (i kassan när du betalar). Vi levererar dina växter den leveransvecka som du väljer. Växterna levereras, tillsammans med eventuella andra produkter som du köpt, till ett uthämtningsställe nära dig. När växterna börjar packas skickar vi ett mail till dig. Du får sedan ett sms när de är framme på ditt uthämtningställe. Då är det viktigt att du snabbt hämtar ut dina produkter. 

Slutligen

Glöm inte att njuta. Det behöver inte bli perfekt. Bra nog är gott nog.

Ta mig till Klostras kravodlade tomatplantor och Klostras tomatfröer.

 

Tillbaka