basket search profile

Stjärnflocka - så, plantera och odla

Här hittar du våra engelska fröer till stjärnflocka och här  våra barrotade stjärnflockor

Stjärnflockan i rabatten 

Stjärnflocka, Astrantia major, är en både skir och robust, härdig perenn med lång blomning. Den har en upprätt, grenig stjälk, djupt handflikiga blad och blir, beroende på sort, mellan 40 och 70 cm hög. Den är utmärkt i både rabatt och som snittblomma i bukett. Stjärnflockan blommor rikligt i juni–juli och bildar blomskyar som gärna väver in sig mellan andra växter i rabatten. Många sorter fortsätter sedan att blomma till september om än mindre rikligt. Stjärnflockan är, trots sin skönhet, en ganska neutral växt som lyfter fram andra växter. Den är en utmärkt woodland-växt. 

Vanlig stjärnflocka, Astrantia major, är fröförökad och har färger och nyanser i rosa och vitt med inslag av grönt och rosa. Till Astrantia major hör bland annat stjärnflocka Alba, Canneman, Clret, Hadspen Blood, Moulin Rouge, Roma, Rosea, Ruby Wedding, Shaggy och Sunningdale Variegated. Bland de vegetativt förökade namnsorterna finns många som blommar i vita, röda och starkt rosa nyanser.

Så stjärnflocka

Så stjärnflocka inomhus mellan januari och maj. Täck med ett tunt lager perlit. Om fröna inte grott inom en månad placerar du sådden i kylskåp ca en månad och därefter utomhus i skuggläge. Stjärnflocka kan även höstsås september till november utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.

Odla stjärnflocka

Stjärnflocka trivs bäst i sol eller halvskugga i mullrika men näringsrika och fuktighetshållande jordar. Klipp bort vissna blomstjälkar för att locka plantan att bilda fler nya blommor. Tänk dock på att du även tar bort fröer om det är plantor som kan självså sig. 

Föröka stjärnflocka

Astrantia major kan fröförökas. Både den och de vegetativt förökade kan förökas genom delning av roten på våren.

Här hittar du våra engelska fröer till stjärnflocka och här våra barrotade stjärnflockor