basket search profile

Köp utsäde till jordärtskockor hos Klostra.se

Här hittar du Klostras sortiment av utsäde till jordärtskockor

Jordärtskockans rykte har åkt berg-och-dalbana. Som överlevnadsmat under kriget föll den i vanrykte därefter. Men nu är det glömt och kockarna lovprisar åter den fina smaken. Jordärtskocka är lättodlad och ger skörd redan första hösten. Låter du knölar ligga kvar i jorden kan du få egna skockor flera år

Att plantera jordärtskocka

Skockorna klarar de flesta jordar, men lättar/sandiga ger bättre skörd och slätare skockor. Blanda ner en näve vanlig trädgårdsgödsel eller motsvarande naturgödsel per skocka före planteringen. Mer behövs inte under säsongen. Sätt knölarna på 6-8 cm djup, med 25-30 cm avstånd och 75 cm mellan rader.

Att odla jordärtskocka

Man bör kunna kupa upp mer jord kring plantorna efterhand. Är sommaren torr är det bra att vattna. Jordärtskocka är en flerårig växt, som odlas bäst som ettårig. Knölar kan ligga kvar i jorden och skördas under 3-4 år, men de blir då färre och mindre. Ur knölen växer ett antal stänglar som får gula stjärnformade blommor. Sent på hösten har det på stammen, under jorden, bildats många nya jordärtskockor, klara att skörda och tillaga på olika sätt. En välskött planta kan ge upp mot 1 kg nya skockor. Det går bra att odla jordärtskocka i kruka på ex balkongen.

Att skörda och tillaga jordärtskocka

Efter blomningen vandrar näringen ner i knölarna. Bladen vissnar, stammen skrumpnar, knölarna är skördefärdiga och lätta att skörda. Detta brukar inträffa ungefär i september. Skördar man för tidigt sitter knölarna fast och får brytas loss. Skörda efterhand. Skockor tål låg temperatur men skördas under frostfria perioder. Vid lagring kan knölarna bli mjuka/skrumpna och börja jäsa. I kylrum kan de lagras upp till några veckor vid lägsta möjliga temperatur över noll och täckta med sand kan lagringstiden förlängas. Skockor kan lagras i stuka med tillräcklig isolering. Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt.

 

Fruktköttet mörknar något vid kokning därför kokas de bäst med skalen på eftersom de missfärgas mycket snabbt efter skalning. Om de skalas måste de genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna. De kokas mjuka i lättsaltat vatten, serveras varma med smör. De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré. Jordärtskocka kan också användas rå i sallader. Prova att varva potatis och jordärtskockor nästa gång du gör potatisgratäng!

Tillbaka