basket search profile

Tips och råd om att odla kronärtskocka

Hur du lyckas med att odla kronärtskocka

Några kallar kronärtskockan för köksträdgårdens arisktokrat, andra drottning. Den kan bli stor - upp till 1,5 meter med stora, lite silverfärgade blad och vackra tilstelblommor. Namnet kommer från det arabiska ordet Arthi, jord och schoki, tagg. Kronärtskockan är perenn, men i vårt land odlas de flesta som ettåriga. Det endast vissa gamla sorter t. ex Herrgård eller Grön skånsk, som odlas för övervintring.

Bild: Kronärtskocka, Herrgård

 

En skocka som odlas som perenn ger ingen skörd första säsongen. Först under andra året kan man börja sködra de läckra blomsterknopparna.

Här hittar du Klostras kronärtskockeplantor: Violet de Provence, Imperial Star (ettårig) och Herrgård (perenn i södra delarna), 

Odlingsråd för kronärtskocka

Välj en öppen och solig vindstilla plats. Den är vacker även i blomsterrabatten. Kronärtskockan vill ha en näringsrik och välrdänerad, luftig jordig. Håll fritt från ogräs tills den själv kan göra det.

Om du börjar odla din kronärtskockeplanta från frö

De som odlas som ettåriga kan frösås.

Börja i februari - mars. Så fröna på 2 centimeters djup. De tar 1-2 veckor på sig att gro vid en temperatur på +15-18°C. Sätt 2-3 frön i varje kruka och behåll sedan de finaste plantorna. Plantera om till större kruka när rötterna fyllt den första krukan. Passa på att gödsla.

Vegetativ förökning av kronärtskocksplantor

Den perenna sorten Grön skånsk eller Herrgård förökas vegetativt (av växtdelar) ex sidoskott, sticklingar eller genom delning av äldre plantor. På Klostra har vi gjort detta åt dig så du kan köpa plantor av oss direkt.

Utplantering och odling

Använd radavstånd och plantavstånd 1 m för frösådda och 1m samt 1,5 meter för perenna plantor. Bearbeta jorden väl och rensa från rotogräs. Sätt plantorna på samma djup som de var i krukan. Sätt ut kronärtskocksplantan när faran för nattfrost är över. Avhärda före utplanteringen.

Täck jorden för att förhindra att plantan torkar ut. Täckmaterialet bör dock inte vara alltför kompakt. Kronärtskockan är beroende av god lufttillförsel till rötterna.

Vid övervintring är det viktigt att täcka över dem med lämpligt material. Ju kallare desto tjockare med täckmaterialets. Täck innan tjälen går i jorden.

Så här skriver Fobo om hur täckningen ska göras: "Skär ner stängeln till 20 centimeter över markytan och kupa försiktigt upp litet jord närmast plantan. Täck sedan jordkullen med exempelvis två tegelpannor, så att vatten kan rinna av. Ovanpå detta lägger man ytterligare skydd i form av löv, halm, tång eller stallgödsel, eller en blandning, som sedan kan myllas ner i jorden till våren. Om vädret under en längre tid är vått i stället för kallt bör man lätta på marktäckningen så att luft kommer in, detta för att förhindra att rötterna ruttnar. På våren kan det vara lämpligt att avlägsna täcket i takt med att frosten släpper."

Gödsla på hösten och ge extra gödsel under sommaren. Var noga med jämn tillgång till vatten. Kronärtskockan är både hungrig och törstig!

Sjukdomar och parasiter som kan drabba kronärtsocksplantan

Om den står bra och i övrigt har rätt förutsättningar så är kronärtskockan inte speciellt sjukdomsbenägen. Den kan få bladlöss som i så fall sprutas bort med vatten. Även spinnkvalster kan förekomma. Det känns igen på gulnande blad, ljusare fläckar och tunn väv på undersidan av bladen.

Nu är det dags att skörda kronärtskocka! 

Du kan börja skörda från juli. Skörda på morgonen när det är svalt. Det är dags att skörda när skockorna är fylliga och de nedre (holk)fjällen pekar utåt. Skär av knappt 10 cm under blomman. När skockorna är trinda och de understa fjällen börjar spreta utåt, är det dags för skörd.

Och nu är det dags att njuta av maten eller blomman

Om man väljer att skörda och äta så är det den köttiga blombotten och fjällen som du äter. Detta är en riktig delikatess. Du kan även låta några skockor blomma och njuta av deras skönhet. 

Tillbaka