basket search profile

Köp kravodlade kryddväxter och få råd på köpet!

Köp gärna Klostras kryddväxter på planta här eller fröer här

Egna kryddor är både enkelt att odla, gott till maten och supernyttigt. Dessutom blir hemodlade kryddor helt ekologiska och giftfria, så du kan vara säker på vad du stoppar i dig. Om fingrarna inte känns tillräckligt gröna för egen odling från frö kan du alltid köpa våra färdiga kryddplantor, självklart är de både ekologiska och KRAV-märkta.

Är du nybörjare och inte vill eller har plats odla tomater eller potatis är en kruka med kryddor perfekt, du får samtidigt känna känslan av att skörda egenodlat. Det främsta som skiljer sig från att odla kryddor på friland är att man får vattna oftare när man odlar i kruka.

Bra krydor att börja med är till exempel gräslök, citronmeliss, mynta och oregano. Plantor att odla i kruka skaffar du på samma sätt som när du odlar på friland. Antingen drar du upp egna plantor från frön inomhus, eller köper färdiga plantor från Klostra

Att ha egna kryddväxter är något alldeles speciellt. De är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta, och dessutom lockar de till sig fjärilar och bin. Som extra bonus kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över.

Börja odla kryddväxter från frö

Fyll upp med färsk såjord, plantera fröna ytligt, precis under jorden, fukta jorden med blomspruta och vänta :-) 

Börja odla kryddväxter från färdig kryddplanta

Plantera dina kryddplantor i en bra jord. Vill du plantera olika kryddor i samma kruka kan det vara bra att tänka på deras vattenbehov. Timjan, rosmarin, oregano och mynta, persilja och gräslök är några sorter som har ungefär samma behov. Basilika är bäst att ha för sig själv eftersom den är lite extra känslig. Däremot är den bra att samplantera med tomat. 

Flertalet av våra kryddväxter växter naturligt runt Medelhavet och trivs därför bäst om de står i ett varmt och soligt läge. Samplanteras flera olika kryddväxter ska de lite högre växterna stå mot norr så de inte skuggar de lägre.

Vattna kryddplantorna vid plantering, låt sedan jorden torka upp mellan vattningarna. För basilika bör jorden hållas jämnt fuktig. Ge kryddorna näring med jämna mellanrum hela säsongen, även där bör du välja ett ekologiskt alternativ om du tänker äta kryddorna.

Att välja växtplats för odling av kryddväxter

Det behövs bara en liten yta för att rymma mängder av dofter och smaker. En balkonglåda, en stor kruka eller en pallkrage fungerar utmärkt för den som har ont om plats. Har du trädgård eller kolonilott kan du anlägga en renodlad kryddträdgård eller blanda kryddväxterna med grönsakerna i landet eller blommorna i rabatten. Kryddväxter fungerar dessutom utmärkt inomhus, som krukväxt i fönstret eller ätbar dekoration på köksbordet.

Kryddorna kan planteras i nästan vad som helst men ett dräneringshål i botten gör skötseln så mycket lättare. Du kan även plantera dina kryddplantor på friland eller i planteringslådor och du vill ha en större odling. Under kalla nätter kan det vara bra att täcka dina kryddor med fiberduk så de inte blir fula i bladen. De gäller även när du planterar ut nya kryddplantor men då bör de täckas mot solen den första veckan så de hinner vänja sig. För att du lätt ska kunna använda dina kryddor är det smart att anlägga din kryddträdgård i nära anslutning till köket.

 

Skötsel av kryddor

Vattna rikligt men sällan, kryddorna får inte torka ut, men heller inte stå blöta. Ge plantorna en giva näring på våren, och en gång i spetember. Var försiktig med att gödsla för ofta så att de inte växer för fort. Nu är det bara att njuta av dina kryddväxter. Nyp bort blommorna om du vill fortsätta att skörda till matlagning. Du kan också låta dem gå i blom för att de är vackra. Tänk på att basilikan vissnar ner efter att den har blommat, så den kan vara bra att toppa.

Att ställa en kruka med kryddväxter på balkongen, terrasen eller vid entrén är vackert och doftar underbart Dessutom är det praktiskt att ha kryddorna nära till hands. Du kan flytta runt ditt kryddskafferi och lätt komma åt det när du grillar eller lagar mat.

Skörd av kryddor

Skörda din kryddor efter hand, toppa dem och använd i matlagningen, på smörgåsen. Använd dem färska under sommaren och torka till hösten.

Kryddväxter som är perenner

De kryddväxter som är fleråriga kan, om läget är gynnsamt, klara sig år efter år. Klipp då inte ner kryddväxterna på hösten utan vänta tills de börjar spira igen på våren. Regnvatten kan annars tränga ner i de avklippta grenarna och bidra till att kryddväxterna ruttnar. Här hittar du Klostras perenna kryddväxter. 

 

Tillbaka