basket search profile

Hällnäs Handelsträdgård

Lokförare Bergfälts jätteärt, kulturarv Plantor (Ø 6 cm)

Kulturarvssort lokförare Bergfälts jätteärt är en riktigt hög ärta som kan bli upp till 300 cm. Blommorna är violetta, bladverket ljust grönt och stänglarna lätt rödaktiga. Baljorna blir 3 cm breda och 15-20 cm långa, något buckliga. 

foto: Nordgen

42,00 kr
Utgått för säsongen
55
  • Köp 3 för 39,00 kr /styck och spara 7%
  • Köp 5 för 35,00 kr /styck och spara 17%
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: Mars - Juni

Kulturarvssort lokförare Bergfälts jätteärt är en riktigt hög ärta som kan bli upp till 300 cm. Blommorna är violetta, bladverket ljust grönt och stänglarna lätt rödaktiga. Baljorna blir 3 cm breda och 15-20 cm långa, något buckliga. 

Fröerna samlades in i POM:s fröupprop. Kulturarv innebär att en sort ska vara minst ett halvt sekel gammal och ha goda egenskaper vad gäller smak, odling, avkastning och hållbarhet. 


I början av 1940-talet fick Alida och Efraim Andersson frö av denna jätteärt från en lokförare Bergfält i Ludvika. När de sedan flyttad på 1970-talet till sitt hus ville de att ärten skulle leva vidare och gav den till trädgårdsmästare Olle Ridelius i Vassbo. Han gav den i sin tur till föreningen Sesam. Hur lokföraren, som levde mellan 1890-1945, fick tag på fröerna är svårt att säga men det har funnits olika sorter av jättelika gråsockerärter sedan 1800-talet.

Välkommen att köpa plantor på nätet hos Klostra.se 

Mer Information
Artikelnummer D-727
Tillverkningsland Sverige
Tillverkare Hällnäs Handelsträdgård
Antal frö/kruka 1
Krukstorlek 6 cm
KRAV-märkt Ja
Ekologisk Nej
Plantvård och plantering Plantera ut när risken för frost är över. För de flesta växter rekommenderas sk avhärdning. Det innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12 cm eller en på mitten avklippt mjölkförpackning (ordna dränering genom att sätta lecakulor i botten eller gör hål i hörnen). Om plantan omges av en torvkruka så är det viktigt att torvkrukan helt täcks av jord, annars finns risk att den torkar ut plantan. Plantera i en kvalitetsjord, gärna ekologisk, som innehåller lera som binder gödsel/vatten som senare tillförs, sand så att jorden blir lucker och rötterna får luft och kompost som tillför näring och mikroorganismer. En bra jord gör att du inte behöver tillföra gödsel under de första veckorna. För din vidare odling kommer du att få tips & råd i samband med leverans och via vårt nyhetsbrev.
Läge Sol
Odling

Plantan blir minst 150 cm. hög och måste ha stöd. Eftersom det är en högväxt sort tar den lite längre tid på sig att mogna.  Odlas mot nät eller spaljé. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. 

Skörd Hos sockerärten är det den omogna, platta baljan som är delikat - mjälla och söta. Denna sort får stora baljor upp till 20 cm som är krispig och god. Får de växa vidare bildar baljan oätligt membran, men de kan fortfarande spritas och ätas som små märgärter.
Latinskt namn Pisum Sativum
Planthöjd 150 -300 cm
Skörd Juli
Odlingsläge Sol
Skriv din egen recension
Du recenserar:Lokförare Bergfälts jätteärt, kulturarv
Ditt omdöme
Inga frågor