basket search profile

Elitplantstationen

Björkspirea Tor E, elitplanta Buskplantor (Ø 8 cm)

Björkspirea Tor är en vackert rundad, liten buske med tätt grenverk. Tor blommar rikligt med vita blommor i juni och bjuder på  härligt röda höstfärger. Härdig, anspråkslös och torktålig. 

89,00 kr
Slut för säsongen
1
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Björkspirea Tor är en vackert rundad, liten buske med tätt grenverk. Tor blommar rikligt med vita blommor i juni och bjuder på  härligt röda höstfärger. Den är relativt torktålig och salttolerant samt klarar snöbelastning och överskottning. Fin att använda som marktäckare, i grupp, fristående eller som häck. Trivs i sol-halvskugga på de flesta jordar.

 

Spiraea betulifolia växer vild från Nordöstasien till Japan i söder. Den finns representerad i västra Nordamerika av varieteten lucida. Sorten ’Tor’ kommer ursprungligen som sticklingsmaterial från plantor uppdragna i Göteborgs botaniska trädgård från japanskt originalfrö. Den har ingått i försök på Alnarp och på 10 andra lokaler upptill Grytsjö i fjällregionen. Försöksansvarig har varit statshortonom Jan Johansson. Sorten har givits E-status av Elitplantstationens plantskolegrupp.

Det finns uppenbarligen flera olika typer av björkspirea på marknaden. En del med och andra utan sortnamn. En sort som nämnts är Spiraea betulifolia ’Island’. För denna finns inga ordentliga odlingsförsök och tills vidare får ’Tor’ E anses som den odlingssäkraste sorten av björkspirea för svenska förhållanden.
Mer Information
Artikelnummer E-796
Tillverkare Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Vit (ljus)
Latinskt namn Spiraea betulifolia
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Krukstorlek ca 8 cm
Plantans ålder Fjolårsplanta som såtts/förökats våren året innan
Växtzon Zon 7
Svårighetsgrad Enkel
Växthöjd 100-125 cm, 125-150 cm
Odlingsläge Sol/halvskugga
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

Spiraea betulifolia är mycket anspråkslös. Bäst trivs den i en lätt och mullrik jord i soligt eller endast lätt beskuggat läge

Blomning juni
Naturlika planteringar Nej
Skriv din egen recension
Du recenserar:Björkspirea Tor E, elitplanta
Ditt omdöme
Inga frågor