basket search profile

Elitplantstationen

Syren Emilie Piper, EPS-planta Grönt Kulturarv® - NYHET 2024 Buskplantor (Ø 8 cm)

Syren 'Emilie Piper' är en starkväxande och rikblommande syren med ett upprätt och luftigt växtsätt. Blommar med stora, luftiga klasar av enkla blommor med ett vackert överhäng. Knopparna är mörkrosa och övergår till ljusrosa bär de slår ut, vilket bildar en fin konstrast på busken. 

Zon 1-4

135,00 kr
Slut för säsongen
5
Beställningsbara: December - Juni
Leverans: April - Juni

Syren 'Emilie Piper' är en starkväxande och rikblommande syren med ett upprätt och luftigt växtsätt. Blommar med stora, luftiga klasar av enkla blommor med ett vackert överhäng. Knopparna är mörkrosa och övergår till ljusrosa bär de slår ut, vilket bildar en fin konstrast på busken. 

Trivs bäst i sol-halvskugga i väldränerad och näringsrik, gärna kalkhaltig jord. 

Höjd: 2-3 meter, bredd 3-5 meter 

Zon 1-4

Ingår i serien Grönt Kulturarv®

Certifierad och virusfri planta för svensk klimat uppdriven av Elitplantstationen

Mer Information
Artikelnummer E-783
Tillverkningsland Sverige
Varumärke Elitplantstationen
Blomfärg (grund) Rosa
Latinskt namn Syringa vulgaris
Om plantan Vi vill göra professionella växter tillgängliga för hobbyodlare. Genom dessa plantor från Elitplantstationen kommer du åt certifierade och virusfria plantor av sorter anpassade för svenskt klimat och odlade i Sverige. Priset är lägre, i gengäld gör du mer av odlingen själv. Plantan kommer som en rot i jord som kan vara i kruka, lindad eller endast jord som hålls ihop av roten. Även om plantan inte ser ut mycket för världen så är det livskraft i roten. Krukstorlek ger en fingervisning om plantans storlek men tänk på att på våren har plantan nyligen väckts ur vintervila och den ser nyvaken ut en bra bit in på våren. Roten är dock full av liv. Om plantans storlek, växtplatsen eller väder så kräver, odla vidare i större kruka innan du planterar ut. Avhärda plantan så att den gradvis vänjer sig vid ett liv utomhus.
Krukstorlek ca 8 cm
Plantans ålder Fjolårsplanta som såtts/förökats våren året innan
Växtzon Zon 4
Växthöjd 200 - 250 cm, 250 - 300 cm
Plantavstånd 1,5 meter
Plantbredd 300-500cm
Odlingsläge Sol/halvskugga
Plantvård och plantering Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Avhärdning innebär att du gradvis under ungefär en vecka vänjer plantorna med uteklimatet genom att skydda dem mot alltför stark sol, vind och kyla. Om du inte kan, vill eller hinner avhärda så försök skydda plantorna genom att täcka med exempelvis fiberduk. Om du inte planterar ut direkt så ska du plantera om plantorna. Använd en kruka med diameter på ca 12-15 cm.
Odling

Jorden ska helst vara näringsrik och lite fuktig men syrenen är i grunden anspråkslös. Låt syrenerna stå och dra i vatten innan de planteras. När det är dags att plantera så luckra upp jorden ordentligt innan du sätter ner syrenen i hålet och fyller på med jord. Nyplanterade plantor behöver vattnas första året och syrenen uppskattar lite gödsel på våren. Man kan lätt utöka sin syrenhäck genom att ta rotskott eller sticklingar. Rotskott ger snabbast resultat. Syrenen är vacker men kräver viss trimning för att hålla lystern. Beskär och ta bort skadade och vissna delar regelbundet. Vissna blomklasar skärs bort direkt. Anledningen är att om de tillåts bilda frö så stjäl de kraft från nästa års blomning. Viss uppbyggnadsbeskärning kan behövas för att trädet ska förgrena sig och bilda en tät krona. Detta sker lämpligen efter blomningen.

Blomning maj, juni
Fjärilar, humlor och bin gillar Ja
Naturlika planteringar Nej
Doftande Ja
Skriv din egen recension
Du recenserar:Syren Emilie Piper, EPS-planta Grönt Kulturarv® - NYHET 2024
Ditt omdöme
Inga frågor